Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szinek pszichológiai jelentése

2011.05.05

 

szinpamacsok-_a.gif

szinek.jpg

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    A színek pszichológiája és szimbolikája

 

 

 

 

 

 

 

szin3-.jpg

 

 

 

 


Fekete 

 

 

 


A rosszkedv, bánat, szomorúság és a halál színe. 

Kék 

A mennybolt sajátja, a vallás, a művészet, a muzsika színe, mely a békét, a lelki nyugalmat és az áhítatot jeleníti meg.  Kék színű öltözék viselése - a remény és a vallásgyakorlás szeretete mellett - erkölcsösséget és lojalitást jelez, az isteni elmélkedés, a jámborság és az őszinteség jelképe. Mint a nyugalom színe, lecsillapítja a haragot, mérsékli a szenvedélyt. 

Halványkék 

A béke, keresztény megfontoltság, a jó munkák és a nyugodt lelkiismeret szeretetét üzeni. 

Arany 

Dicsőséget és hatalmat jelképez. 

Zöld 

A tavaszi időszak, a fiatalság, a remény, a megújulás és az új élet születésének a színe. Erőt és jókedvet ad. Hitet, boldogságot, halhatatlanságot és az igazság diadalát hirdeti. A zöld és az ibolya keveréke ösztönzően hat a bizonytalan személyiségre. 

Halványzöld 

A keresztség jelvénye. 

Narancssárga 

A házasság, a nász és a hét múzsa színe. 

Rózsaszín 

A ragaszkodás, a szeretet, az öröm és a megnyugtató pihenés jelzője. Krisztus vérére utalva a mártírság jelképe. 

Lila 

Fenséges szín, igazságot, hatalmat, dicsőséget és ragyogást jelez.  

Vörös 

A szenvedélyt, az erőt, a lelkesedést és a tűz melegét szimbolizálja. A keresztények körében az isteni szeretet, az irgalmasság és a hitért vállalt vértanúság jelképe. 

Szürke 

A megpróbáltatás, szenvedés színe. 

Sáfránysárga 

A hitvallók, gyóntatók megkülönböztető jelvénye.  

Skarlátvörös 

A vallási buzgalmat, az egyház dicsőségét hirdeti. 

Ezüst 

Erkölcsösséget és tisztaságot reprezentál. 

Ibolyaszín 

A bűnbánat kifejezője. 

Fehér 

Tisztaságot, mértékletességet, ártatlanságot, erkölcsösséget, szemérmességet jelez. 

 ...........................................................................

szinek.jpg

 

    Színek

 

 

 

 

 

A színek jelentéssel bírnak. A marketingben ez már régóta ismert tény. Azonban amikor színt választunk, lehet, hogy magunk sem tudjuk, de egyben látható rezgéseket is küldünk a reménybeli vásárló, honlaplátogató, üzleti partner felé.

Melyik alapszín mit jelent?

  • Piros - energia, dinamizmus, a vér színe, erotikus, a tűz színe, cselekvésre késztet, negatív megközelítésben a harag színe
  • Sárga - jókedv, nyár, tettrekészség, felszabadultság, negatív megközelítésben az irigység színe
  • Zöld - természetesség, megnyugvás, remény, termékenység, negatív megközelítésben a féltékenység színe
  • Kék - igazság, békesség, bölcsesség, az égbolt színe, higgadtság, biztonság, hűség, bizalom, tekintély
  • Bordó - elegancia, drágaság
  • Barna - férfiasság, stabilitás, a föld színe
  • Narancs - büszkeség, önérzetesség, segítőkészség, ambíció, kreativitás, életerő
  • Lila - lelkiség, szellem, királyi, misztikus
  • Fehér - tisztaság, szűziesség, béke, teljes egyensúly, semlegesség
  • Fekete - elegancia, méltóság, formális, szigorú, negatív megközelítésben gyász, depresszió
 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Géza nénik cezarománia, nárcizmus

(Szabina Pétervári, 2019.10.01 11:32)

Huh, ERika :-)

Nagy az Isten állatkertje!
Ki ez a némber? Erra pazarolgatja a kevés hátralévő idejét?!? Nem egy bölcs teremtés!
Szabi

Géza nénik cezarománia, nárcizmus

(Erika Neudl , 2019.07.03 16:56)

Gáza Néni vagy Edit bácsi néven futó futóbolond , egy kevert elmebetegség jeleit pengeti ki magából, folyamatosan. Már nagyon ubja mindenki... :-( Több, mint 70 éve cipeli a szarokat a vállán. Szakirodalmat zárkóztatok fel hozzá.... milyen módon elmebeteg. Zaklatja a családját, unokáit, (hanyagolják őt ) volt férjét... tágabb értelemben mindekit, akit csak elér, áskálódik, dumál, kuruttyol, karattyol, szervez, telefonál telefonál, telefonál.....unatkozik, gonosz. Gonosznak lenni pedig nem lehet jó. Szarul is van, (és nagyon egyedü) ezért még gonoszabb... mindeni menkül tőle, van aki 1500 kmre. :-) Rengeteg új tudomány született, köztük van a z ÚJ MEDICINA, egy orvos találta meg az új diganosztizálási módot. Érdekes a történet, lelőtték a fiát, és ő megbetegdett, majd rájött egy összefüggésre.... Géza néni, a maszkulin (férfi, mély hang, férfias, erőszakos kommunikálási módok... hosszan beszél, sokat beszél... rámenősség (hím tulajdonság) stb.stb. A testes ténysasszony cezaromániája, amikor mindenkinek beszól, mindig telefonál, mindent véleményez, mindig okoskodik, MINDIG KONTROLLÁL, mindenkit kontrollál, mindig pletykál, mindig jelen akar lenni. kritizál. MINDENT. RÉM FÁRASZTÓ. Másik egyértleműen kitapintható tulajdonsága a vastag nyakon, mint az ütőér, a nárcizmusság. Apropó nyak! A nyakán hátul található nagy zsirpúp anatómiai neve, bölénypúp! Ez nem gúmy! Igy hivják! Bölénypúpja van! Ő tud mindent jól, ő akarja intézni, ő,ő,ő... https://www.youtube.com/watch?v=HyAFiTIlwfM .......
Barnai Roberto - A skizofrénia (tudathasadás) fajtáiról, veszélyeiről ..... cimű you tube filmben. Robertó egyértelműen elmondja, hogy sérülés után, az elmebetegség egy-egy fajtája a nárcizmus és cezarománia, 4 perc után mindekinek érthetővé válik a két tünetegyüttes jellege, jelentése. Gézané' - t ismerve egyértelműen rendelkezik mindkét gócfajtával. (Ezt ő maga is pontosan tudja!) A cezarománia, és a nárcizmus tudatos viselkedésformák! A kóros bőbeszédűség szintén elmebetegség, Gézát ha nem szakitják meg, 1,5 órát is hadar, okoskodik, nyomja, dumál, mondja momdja momdja... Borzalmas! S hogy miért lett Gézukából mindez? Nyúljunk vissza a Ratkó korszakra, egy család történetére... Ratkó korszak? Nem kivánt gyerek. Ezt a történetet hosszan (17 oldal) irom meg itt a honlapomon, de nem árulom el melyik eldugott sarokban, emlyik cikkhez való hozzászólásban...! Ahhoz, hogy megtalálja gézuka, az egésze honlspot el kell olvasnia, ami sok 100 oldal. Hajrá Géza, keress! Szimat!

gezanagy@t-online.hu

(Nagy Géza fizikus , 2011.05.08 19:53)

Örülök hogy GézaBácsinak szólít! Ez bizonyára freudi elszólás, miszerint elég bölcsnek itéli hozzászólásom .Elmondtam a véleményem, nem kell megsértődni, letromfolni, sem önéletrajzot írni hozzáértése bizonyítására. A szinek tudományos értékelésétől bizony igen messze jár, mégha diplomamunkáját tudományos értékünek is gondolja. /Sokan vannak ezzel így, higyje el, elég sok diplomamunkát értékelek./
Ami pedig az Ön olvasását illeti: egyik ismerősöm hívta fel rá a figyelmem, és őszintén szólva elborzasztott az eredmény.

Re: gezanagy@t-online.hu

(Erika Neudl, 2017.01.08 11:38)

Én - egyébként - annyira nem örömködnék, :-( hogy nő létemre Géza néninek szólítanak, :-( mert sértő módon emeli ki egy nőietlen....egy agresszív, magányos, kövér, okoskodó, dühében figyelmetlen, finom részletekre nem fogékony (ezért hibásan reagáló) agresszor, NÉVTELEN nyálfröcskölését. :-( Ennek hogyan örülhet???? A névtelen hozzászólók - és ebben Önnek már durva hagyománya van, SZÁL RÓZSA néven például -, olyan szerepelni vágyó, fontoskodó emberek sajátja, aki közben kórosan (szánalmasan) gyáva. Kíváncsi, kutakodó és mérhetetlen gyáva féreg. Felnőtt, értelmes ember vállalja/érveli a véleményét. Ennek ellenkezője a bűnügyi pszichológiában a megmaradt infantilizmus, a kóros EGO uralkodása, erről Echart Tollénél sokat olvasgathat tanulhat... Pláne agykontrollt végzettként, főiskolát (Kando) végzettként, amit nem látom, hogy használna!!.. :-( Szóval Echart Tolle...olvashat...Már ha az idejét önmaga feljesztésére fordítja, nem pedig névtelen levelek dühödt, álnevek kikeresésével cizellált, névtelen fröcskölésében, aminek hátterében kisebbségi érzés, alacsony önértékelés, irigység, féltékenység áll - és nem szerintem. :-) A bűnügyi pszichológia és a grafológia tudomány szerint. Kezét csokkolom! fejlődni jöttünk a világra, még ez gázanénik és editbácsik előtt is áll! :-) Bár nem hiszem, hogy utána olvas olyan tudományos anyagoknak, amik az ön ostobaságát ábrázolják. Ehhez túl gyáva. :-)

Re: gezanagy@t-online.hu

(géza néniknek és edit bácsiknak, 2018.02.22 11:58)

Hozzászólása több ponton is szánalmas, az egyik pont például az, hogy olyan erőszakkal, olyan hevesen olyan barbár igyekezettel akart ártani és kritizálni, a saját kakáján :-) is csomót keresni, olyan erővel akarta elhamarkodott és szakmaiatlan véleményét meghozni, hogy az többször is megosztotta. Hú, de nyomta!!....-) Az efféle heves nyálfröcskölés méltán válik nevetségessé, de a szájhabzással járó veszettséget már gyógyítják... csak jó helyre kell bejelentkezni, és időpontot kérni... Hajrá! Mert a veszettség halálos.

Budapest

(rokon rokona...aki közelről ismeri..., 2014.09.02 08:04)

Szerencsétlen maszkulin Edit bácsik :-) és gyáva lelkületű Géza nénik...:-)

hát Erika ! :-) tényleg nagy az Isten állatkertje...és a nyomorult még szerintem a primitív dühétől és önteltségétől mindig abban a hitben van, hogy igaza van, és írogatja, hogy ki mit lop... jaj Istenem de nevetséges...és ezt mesélgeti önigazolásaiban... pedig tényleg eredetileg is a "valahol találtam" szeretem fejezetben van...tehát idézet...dehát, aki vak akar lenni az nem lát nyilvánvaló dolgokat sem...vak marad. vak dühvel. ez van. Tanulni jöttünk a Földre...majd ecccer "ez" is továbblép


Géza néninek (szegén'ke)...

(Neudl Erika, 2013.10.16 09:40)


( Csak külön érdekesség egy nyomorult hozzászóló, aki Géza bácsinak adta ki magát, kutatónak....ám szerkesztői üzemmódomban megolvasható IP címe szerint kiderült kiléte,
"Géza néni",
egy unatkozó, beteges lelkű nyugdíjas, egyébként tévesen értelmezett hozzászólása olvasható.
Annyira unatkozik, olyan magányos és olyan áskálódó,(mindig és mindenben, szegn'ke csak magán, testén nem tud uralkodni....) hogy kikeresett a googleból egy szakmája szerinti fizikus kutatót, és annak nevében szólt hozzá, hogy hiteleske legyen...értelmes dolgok helyett ezen agyalgatott...szegényke...Ám általam megkeresve az IGAZI nevű IGAZI kutatót, az elképedve vette tudomásul, hogy valaki használja a nevét, ami bűncselekmény, kártérítésre is kötelezhető....

Így meghagytuk ezt a "verbális MŰKINCSET" és a fizikus, akiből nincs több az országban, is felháborodottan vette tudomásul Gézanénike izgágaságát, nyomorult fantáziágatását, beolvasási kényszerét...
Dehát... nagy az Isten állatkertje, mint tudjuk..., végülis jót nevettünk rajta, de elférünk benne. Isten segítse jobb, - fittebb :-)) - élethez Gézanénit!)Továbbra is él ajánlatunk, olvasson szépirodalmat, sétáljon, sportoljon, ússzon...az olvasás...káromkodó szókincsét hátha fellendíti!...


És érdemes megnézni azt a dühös igyekezetet, amivel többször is elküldi az üzenetét..nagyon tud, ha akar! :-))

gezanagy@t-mobile.hu

(Nagy Géza fizikus , 2011.05.08 12:19)

Szindinamikával foglalkozó szakemberként megdöbbentő számomra ez a
megközelítése a szineknek. Mintha egy múlt századi Kincses Kalendáriumból vette volna ezeket a blődségeket! Legalább a saját védelmében nevezze meg a forrásmunkát, nehogy azt kelljen hinni, hogy saját "kútfejéből" merítette.

Re: gezanagy@t-mobile.hu

(Nagy Géza, 2011.05.27 14:11)

Dr. Nagy Géza fizikus vagyok. Életem 70 éve során soha nem foglalkoztam színdinamikával, a t-mobile –os e-cím nem hozzám tartozik. Sem a hozzászólás, sem a stílusa, sem a helyesírása nem az enyém. Attól tartok, valaki visszaélt a nevemmel és foglalkozásommal, amelyet a telefonkönyvben találhatott meg. Él ugyan még rajtam kívül néhány Nagy Géza, de legjobb tudomásom szerint nincs köztük még egy fizikus.
Kérem a hozzászólót, hogy a saját nevét, címét tüntesse föl; vagy legalább egy nyílvánvalóan nem létező személy nevét használja álnévként!
A hozzászólóval abban egyetértek, hogy a források megnevezése növeli a közlés hitelességét.
Nagy Géza, e-cím: gnagy@sparc.core.hu

Re: gezanagy@t-mobile.hu (ami nme gázanagy csak egy névtelen senki)

(A honlap tulajdonosa, 2011.11.19 16:04)

A Más nevében bejelentkező betolakodó etikátlan gyáva, szánalmas névtelen nimand Géza néni IP cime a kövtkező:

IP-cím: 94.44.68.99
Az enyém és igazi Nagy Gézáé egészen más.

neurika

(Neudl Erika, 2011.05.27 12:02)

Érdekes az internet. Én még mindig nem tudok vele betelni, a szobámban egy világkönyvtár. Millió öröm forrása, a munkám alapja és világjárás... csodálatos barátkozásoké...
Ám primér - főállásban áskálódó - lelkek kisded, szánalmas játékaira is terep, mint alább "Géza Bácsié".Géza bácsi ugyanis nem Nagy Géza fizikus.
Ez a Géza bácsi nem létezik, - azóta - tudom, megtudtam...:-)
Az viszont, aki más nevében pocskondiáz - minden logikát mellőzve - lélektani értelemben egy mérhetetlen GYÁVA ember, magányos lehet és nyomorult, más Géza bácsik azt kérdezték, nem beteg-e? De, szerintem az...és akkor csak a legalapvetőbb tulajdonságairól írtam.
Egyszer azt mondta az edzőm, vegyük komolyan az edzést, mert ha nem, akkor helyette, ha valaki világirodalmat olvas, egy művelt ember lesz.Szóval értelmesen tölteni a drága időt, pláne 60 felett...
Olvashatna például ehelyett többet az álgéza :-)
Jogi értelemben szerintem az internet etika ellen nagyon súlyosan vét, illetve szintén jogi értelemben a valódi Géza bácsi felé egyenesen becsületsértés. Részemről új műfaj született, és kedvező: a névtelen internet kabaré.
Az élet mégiscsak színes és szép.
Nagy az Isten állatkertje!!! :-))
Géza bácsikkal és Géza Nénikkel, azokkal vagy anélkül.
Nagy a világ. Elférünk benne.
Neudl Erika

gezanagy@t-online.hu

(Nagy Géza fizikus , 2011.05.08 19:53)

Örülök hogy GézaBácsinak szólít! Ez bizonyára freudi elszólás, miszerint elég bölcsnek itéli hozzászólásom .Elmondtam a véleményem, nem kell megsértődni, letromfolni, sem önéletrajzot írni hozzáértése bizonyítására. A szinek tudományos értékelésétől bizony igen messze jár, mégha diplomamunkáját tudományos értékünek is gondolja. /Sokan vannak ezzel így, higyje el, elég sok diplomamunkát értékelek./
Ami pedig az Ön olvasását illeti: egyik ismerősöm hívta fel rá a figyelmem, és őszintén szólva elborzasztott az eredmény.

Kedves GézaBácsi'

(Neurika, 2011.05.08 17:06)

Köszönöm, hogy olvas - engem.

A színekről talán azért tudok egyet s mást, mert (mint az életrajzomból is kiderül) az első diploma-szakdolgozatom jócskán kifejtett témája volt,(színpreferencia vizsgálatok) EGÉSZEN a szín fizikai tartományáig, és a konklúzióig, hogy a gyerekek szociális háttere mennyire befolyásolja az ábrázolásban használt színválasztást.(nagyon-nagyon.)

Csupán az Ön értékelő figyelmét elkerülte az a csöpp részlet, hogy nem saját cikkek között, hanem a "valahol találtam" között szerepel.

Találni meg bárhol lehet bármit, (és jelölni ezzel a halmazzal) pláne ha ez egy sorozat része lesz, ahol kommersz és komoly színjelentés-értelemzéseket teszek majd egymás mellé, és mindenki maga színvonalán értékeli majd azokat. Onlapom az én újságom, aza én mágnesemmel, ahol sokfélét mutathatok, amit bevonzok.

Igy egy kicsit okoskodónak érzem a hozzászólását, de azért annyira nem zavar, hogy a Dunának menjek... :-)
Mert mint mondtam, örülök, hogy engem olvas.

A Kincseskalendárium jelző pedig, mint hatásvadász degradáló halmaz azért nem tetszik annyira, mert a "népeket" éppen a kincseskalendáriummal, vagy mostanában Mesterkurzussal (isteni) vagy a TIT -tel lehet elérni (ahol 9 évig tanítottam garfológiát egyszerű embereknek az egyetemi tanárig),(imádtam!!!) és esetleg beoltani annyira, hogy többet vágyjanak olvasni róla.
Ha csak egy ember is....

Rudolf Steiner tudós polihisztor, később a Waldorf iskolarendszer megalapítója (Magyarországon Vekerdy Tamás vezette be és tesz érte sokat) például a munkásokat úgy érte el, hogy a cigarettás dobozokba rejtett történeteket. Szünetekben pedig ők ezeket olvasták fel egymásnak hangosan.
Szenzációs ötletnek tartom.
Azt hiszem, ez is egy kalendárium volt. Sosem tudjuk meg kit hogy ért el, de úgy emlékszem lefordított könyveiből, hogy így többen iskoláztatták hatására a gyermekeiket.
A színtani válogatás egyszerűbb formáit egyébként, - mielőtt teljesen megdöbbenne - egy ismerősnek szántam, aki az üzletében szeretne kitenni párat...ahová semmiképpen nem való színtani témában való tudományos, idegen szavakkal tűzdelt,mélyebb, hosszabb definjció!
Szóval az élet mégis szép! És színes...