Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A színek lélektani jelentése III:

2011.05.27

dizain-szinek-sarga.jpg

   

Itt találtam:

http://szinek.teleoldal.hu/szinekrol/szinek_pszichologiai_hatasa.html

szin-macska_szin.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A színek jelentése

A szakemberek szerint környezetünk, ruháink és munkaeszközeink színének módosításával megváltoztatható az agyban felfogott fényenergia, és ez segíthet fizikai és mentális problémákon. A színekkel való gyógyítás leghíresebb képviselõje az angol Théo Gimbel.

Mindannyian tapasztaljuk, hogy a különbözõ színek különféle hangulatokat váltanak ki belõlünk. A színterápiában a színek gyógyító, stimuláló hatásait használjuk ki. A színek gyógyító és közérzetjavító hatása megsokszorozódik a színterápia használatával. Pótolja az elveszett energiát, javítja a memóriát és az ellenállóképességet, oldja a stresszt, enyhíti az emésztési panaszokat, élénkít, frissít, fiatalít.


A piros szín

Piros - az energiabomba

A pirosnak erõs hatása van: szabályozza adrenalin-termelésünket, így köze van a hormonok kiválasztásához is. Ettõl a színtõl bárki erõsebbnek, életrevalóbbnak érezheti magát. Sokszor már egy csokor vörös virág elég hozzá. Hatása testünkre: minden más színnél jobban növeli a pulzusszámot, a szívverést és a vérnyomást, azaz segít a vérkeringési zavarokon, gyomorsav-pangáson, valamint helyrebillenti legyöngült szervezetünket.

A pirosat kedvelõk kezdeményezõk, kreatívak, fizikailag is aktívak. Bizonyos tárgyak pirosra festve kifejezetten figyelemfelkeltõek: veszélyt jelzõk, izgalmat kiváltók, de akár sokkolóak is lehetnek. A piros ruha magára vonja a tekintetet, érzékiséget sugall, de hiperaktív embereknek nem ajánlott a túl sok piros viselése, mert agresszivitást válthat ki a többiekbõl. A piros vitalitást, energiát sugároz, növeli akaraterõnket és szexuális vágyakat ébreszt.

A narancs szín

Narancs - jó emésztés

Rossz a kedve? A narancsszín boldogságot, életvidámságot sugároz. A félõs, szégyellõs embereket bátrabbakká, kezdeményezõbbekké teszi. A meleg, erotikus árnyalat stimulálja a vágyat, de erõsíti az emésztõszerveket és az ellenálló képességet is. Használjon például narancssárga müzlistálat, hogy megjöjjön az étvágya, és vásároljon ugyanilyen színû salátástálat a buli kedvéért. Hatása testünkre: székrekedés, feszültség és megfázás esetén segít.

A narancsszín a mellékvesére hat, ezáltal emeli a fizikai energiát, növeli az étvágyat. Erõt áraszt, örömöt, melegséget sugall. A narancskedvelõk életvidám, jókedvû emberek, telve szeretettel és gyengédséggel.

 

dizain-szinek-sarga.jpg

  A sárga szín

Sárga - a gondolatébresztõ

Aki valaha is belépett már sárga szobába, az tudja, hogy a sárga nevettet. A sárga automatikusan vidám, napsugaras jókedvre derít. Ám - és ezt kevesen tudják - tesztek bebizonyították, hogy javítja a gondolkodást. Hogyan? A ragyogó szín aktiválja agyunk vizuális központját. Ami sárga, azt megnézzük, és már meg is jegyezzük. Érdemes a feljegyzéseket sárga cetlikre írni, vagy fontos adatokat sárga kiemelõ filccel kihúzni.

A citromsárga hatással van a hasi idegközpontra, ezért látványa segítheti az emésztést. Kedvezõen hat az idegrendszerre, jó hatással van az ítélõképességre, segíti a tárgyilagosságot, fokozza a szellemi aktivitást. Akiknek a citromsárga a kedvencük, jó beszélõképességgel rendelkeznek, vezetõ egyéniségek.

A zöld szín

Zöld - figyelmessé tesz

A zöld kiegyensúlyozó, testet-lelket-szellemet nyugtató hatása mindenki számára ismert. A természet színeként harmóniát teremt, és konkrét segítséget nyújt a mindennapokon. Szeretné, ha mások jobban odafigyelnének, amikor Ön beszél? Például családi kupaktanácsnál vagy az irodai beszámoló során öltözzön zöldbe! A szem retinájának ugyanis különösen sok receptora fogékony a zöldre. Vagyis ez a szín vonzza a tekinteteket. Jó mellékhatása, hogy egyidejûleg ellazít, nyugodtabbá teszi a légzést, kisimítja az izmokat, tehát lámpaláz esetén is segít. Hatása testünkre: álmatlanság, túlerõltetett szemek és fertõzések ellen jó.

A zöld szín harmóniát áraszt, egyensúlyt teremt az agyban, megtisztulás érzetét kelti. Zajos munkahelyen a zöldre festett falak segítik a koncentrálást. Orvosi várótermekben szintén használják nyugtató hatása miatt. A túl sok zöld viszont tompultságot, határozatlanságot okozhat. A zöldet kedvelõk kiegyensúlyozottak, vonzódnak a természethez és a természetes dolgokhoz, de néha túl óvatosak.

A kék szín

Kék - a kilók ellen

Egy fogyókúrás tanulmány a legutóbb kétcsoportnyi emberrel dolgozott. A tesztszemélyek felénél kék villanykörtét csavartak a hûtõbe, a kontrollcsoportnál maradt a hagyományos fehér világítás. A "kék fogyókúrázók" sokkal több kilótól szabadultak meg, mivel a kék szín csökkenti a stresszt. Nézzen rövid ideig valami kékre, pulzusa máris lassulni kezd, testhõmérséklete csökken! Márpedig a legtöbb ember csak azért eszik, mert feszült, és idegességét vezeti le az evéssel mint pótcselekvéssel. Késõn reagálnak arra, amit rágóizmaik megõröltek. Mivel a kék nyugtató és lazító hatású, optimális színe a hálószobáknak. Elég, ha az ajtó vagy az ágynemûhuzat kék (lehetõleg égszínkék!) színû, az alvászavarokkal küszködõk máris megszabadultak problémáiktól. Hatása testünkre: migrén, magas vérnyomás, idegesség, fertõzések, viszlát!

A kék szín a torokra hat. Idegesség és álmatlanság leküzdésében segít. Biztonságérzetet ad. A kék falak ideálisak hálószobában, irodában, gyógyításra és meditálásra használt helyiségekben, azonban éttermekben, szórakozóhelyeken nem ajánlatos. A kéket szeretõk megbízható, érzékeny emberek. Értékelik az õszinteséget. Befelé fordulók, önmagukba mélyedõ, sõt önmagukat marcangoló természetûek.

 

szin-pikkelyek.jpg

 
 A fehér szín

Fehér - fényességet szimbolizál.

A hó színe az ártatlanság és a tisztaság jelképe; nemességet, valamint tiszta és érzékeny személyiséget sugall. Egy fehér színû lakás élénk, de a túl sok fehér steril, kórház-szerû környezetet teremt. Fehér falakat érdemes festményekkel vagy virágokkal díszíteni. A test pozitívan reagál a fehér színre, mert ez az összes színt kombinálja.

A gyógyításban a fehér fénynek univerzális hatása van, bármikor, bárhol használható a gyulladások csökkentésétõl egészen szerveink mûködésének serkentéséig. Mindez könnyen belátható, ha tudjuk, hogy az összes szín közül a fehérnek van a legmagasabb rezgésszáma (a legalacsonyabb a fekete), s az összes betegség – súlyosságától függõen – mind alacsonyabb rezgésszintet képvisel, míg a halál jelenti a nullpontot. A természetben is megtalálható, szilícium tartalmú, fehér színû hegyi kristályt több ezer éve ismerik és használják gyógyításra.

A fekete szín

Fekete - a tagadás színe.

Számos kultúrában negatív a hangulata; a fekete a gyász és az alvilág színe. Azok, akik fekete színt hordanak szeretnék megkülönböztetni magukat a többiektõl, és szeretnének érdekesnek tûnni. Lakásban a fekete szín sötét és nyomasztó környezetet teremt, ezért ne fessen be túl nagy területeket. A fekete szín bénító hatású, elveszi az energiát és mélyíti a depresszív lelkiállapotot.

A fekete szín segíti a befelé fordulást, hogy figyelmünket bensõnkre koncentráljuk. Segít a belsõ kreatív erõnk megtalálásában, felszabadításában. Teljes békét és kegyelmet hoz, segít, hogy megbékéljünk az elmúlással, a halállal, nem véletlen, hogy kultúránkban éppen ez a gyász színe. Ugyanakkor a fekete szín a körülöttünk lévõ világ tagadását is szimbolizálja. Ezt a jelentéstartalmat közvetíti a fiatalok egyes csoportjainak ruhaviselete, melynek nyilván semmi köze sincs a gyászhoz. A színgyógyászat területén a fekete szín segíti a csonkolt sérülések gyógyulását.

Színek és jelentésük

 szinek_ereje_023a07_article.jpg

 

 Színek és jelentésük - Melyik szín mire való?: A piros a bágyadtság, a sárga a bánat, a lila pedig a nyugtalanság ellen jó. >>>

Színek és jelentésük. Mi a kedvenc színed? Mit viselsz épp most? Vigyázz, a hozzáértők még analizálnak a pulóvered színe alapján! Forrás: Maxima >>>

Látható és láthatatlan ember, színek és jelentésük, harag, szeretet, gyűlölet, rosszindulat, önzés, szerelmes, félelme, büszkeség, becsvágy, rokonszenv, >>>

1 A zászló története; 2 A vexillológia módszertana; 3 Színek és jelentésük; 4 A zászlótervezés irányelvei; 5 Külső hivatkozások; 6 Hivatkozások >>>

Színek és jelentésük. Mi a kedvenc színed? Mit viselsz épp most? Vigyázz, a hozzáértők még a pulóvered színe alapján is analizálnak! Színek és jelentésük >>>

Színek és jelentésük. vissza a lap tetejére ˇ. Az esztétikai jelentésen túl, egy -egy szőnyeg színei mélyebb jelentést tartalmaznak. >>>

A Hold fázisai és jelentésük. Hideg Hold. Leírás: Januárban az éjszakák hosszúak és Színek: Fényes alapszínek - piros, sárga, kék - és keverékeik. >>>

Színek és jelentésük Nagyon határozott egyéniség, és nehezen viseli, ha bárki beleszól A Bibliában Judit jómódú és erényes zsidó özvegyasszony, >>>

Árulkodó színek!

Mindenkinek van kedvenc színe, és akár hiszed, akár nem, sokat elárul egy emberről, hogy milyen színt vagy színeket kedvel. Sőt, az egyes színeknek nemcsak jelentésük van, de állítólag egyes népek még a gyógyításban is felhasználták őket! Érdekes, igaz? Ha többet is szeretnél erről megtudni, akkor nosza, tarts velünk!

A színek már a kezdetek kezdetétől nagy hatással vannak az emberekre, csak van akiben ez tudatosul és van olyan is, akiben nem. Akár egy kép, akár egy szép, színes őszi táj vagy egy gyümölcs csendélet, egy fotó vagy bármi más kivált valamilyen érzést gyerekből, felnőttből egyaránt. Az ókorban például ezért is tulajdonítottak mágikus jelentést nekik. Ezért festették például pirosra a halottaikat, mert úgy hitték, hogy attól majd felélednek. A kínaiak ezzel szemben az ízekkel kapcsolták össze a színeket.

Szerintük a kéket kedvelők inkább sózva szeretik az ételeket, míg a zöld kedvelők inkább édesszájúak. Aztán azok, akik az ibolyaszínt részesítik előnyben, inkább a keserű ízeket szeretik. Mit gondolsz, akkor milyen ízt kedvelnek a piros szín rabjai? Bizony az erős, csípős ételeket eszik szívesen. Nem tudom, ez tényleg így van-e, mindenesetre ők így gondolják.
Rajz órán már hallhattál arról, hogy a színeket úgy is feloszthatjuk, mint meleg és hideg színek. Attól függően, hogy egy szín meleg-e vagy hideg, más-más érzelmi hatást váltanak ki belőlünk.

Ki gondolná, hogy ennyi mindent lehet megmagyarázni a színekkel?! S akkor még nem is értünk a sor végére. Vegyük alapul például a gyógyítást. Létezik már úgynevezett színterápia, melynek az a lényege, hogy egyes betegségek gyógyításában színeket használnak fel. De mivel lehet ez kapcsolatban? Jogos a kérdés, hiszen nem hallani ilyen fajta gyógymódról minden nap. A színek gyógyító hatását azzal magyarázzák, hogy mindegyikből valamilyen energia áramlik az ember felé, és ez az az energia, ami gyógyít. Némelyik szín vonzó, míg a másik inkább taszítja az embereket.
Képzeljétek el, hogy külföldön például azoktól a vásárlóktól, akik piros színű autót választanak, több biztosítási díjat kérnek, mert úgy tartják, hogy ezek az emberek agresszívabbak, mint mások. Így hát nagyobb veszélynek teszik ki az autó épségét.

A piros színről és az agresszióról egyébként az is eszembe jut, hogy a bikaviadalokon is mindig piros anyagot lóbálnak a bika előtt a torreádorok, mert az ingerli fel az állatot. De tényleg a piros szín az oka, nem csak a gyorsan mozgó anyagdarab?
Egy biztos, minden ember más színt kedvel és más színt utasít el! A gyermekrajzokat is nagyrészt aszerint elemzik, hogy a gyermek milyen színeket használt túlnyomó többségben a rajzán.
De elég megfigyelned, hogy egy ismerősöd ruhatára milyen színekből áll, az is sokat elárul, vagy milyen színű a legtöbb bútor a lakásában, milyen autót vásárolt stb.!
Ha már ennyit beszéltünk a színek jelentőségéről, biztosan kíváncsi vagy, melyik szín mit jelent! Vegyük őket szépen sorjában!

Fehér: a tisztaság, ártatlanság, a rend és a semlegesség színe. Háttérként kiemeli és felerősíti a többi színt.
Fekete: az éjszaka, a bűn, a gonoszság és a halál színe. Nagy felületen nyomasztó a hatása, de ha kis felületen jelenik meg, akkor kiemeli a többi szín hatását.
Szürke: semleges szín, tartózkodást, visszahúzódást jelent. Nagy felületen kedvetlenséget okoz. A sokféle tarka szín hatását enyhíti.
Kék: a nyugalom, az érzékenység, a finomság színe. A hűség és a hit szimbóluma. Bár hűvösséget áraszt, mégis a nyugalom érzését kelti. Képzeljétek el, állítólag a kék szín csökkenti a vérnyomást, a pulzust és a légzésszámot, de még a fájdalomérzetet is enyhíti. A világos változata friss és üde érzést kelt, de vigyázzatok, mert a sötétkék nagy felületen depressziós hangulatot válthat ki belőlünk.

Barna: ez a fa színe. Alapvetően nyugalmat és biztonságot áraszt, de a gyerekek nem nagyon kedvelik. Ha ezt választjuk mégis, ajánlatos néhány élénk színnel feldobni, különben bánatossá tehet.
Piros: élénkítő, serkentő hatású. Kis felületen kellemes, meleg érzést sugároz, nagy felületen viszont idegessé, nyugtalanná, izgatottá teszi az embert.
Sárga: lelkesítő, ösztönző, ugyanakkor melegséget árasztó szín. Még az étvágyat is fokozza. A citromsárga változata élénkíti a gondolkodást, ez nektek a tanulásnál lehet hasznos, a zöldessárga árnyalat viszont megnyugtat.
Zöld: ez a természet színe. A sárga és a kék szín keveréke, ezért nemcsak nyugtat, de élénkít is egyben. Csökkenti a fáradtságot, az ingerültséget. Csökkenti a vérnyomást és tágítja az ereket.

Ugye milyen sok dolgot lehet megtudni a színek segítségével? Mi most csak néhány alapszínt említettünk meg, hiszen ezek a leggyakrabban előforduló színek a mindennapokban. Ha valamelyik szín hatását ki szeretnéd te is próbálni, tedd meg bátran. Akár le is írhatod nekünk hozzászólásként, igazak voltak-e ezek az állítások. Akkor hát, jó barangolást a színek között!

 

szines_szem_500x.jpg

 

 

 

 

Színterápia

A színterápia (kromoterápia) ősi eredetű gyógymód, a hagyományos orvoslási módok mindig nagy jelentőséget tulajdonítottak a színek egészségre és lélekre gyakorolt hatásának. Az egyiptomiak, rómaiak, görögök egyaránt ismerték a helioterápiát (fényterápia) - közvetlen napsütéssel való kezelés -, Indiában pedig az ajurvedikus orvoslásban tartották fontosnak a színek csakrákra és energiaközpontokra gyakorolt pozitív hatását. A kínaiak is a különböző színekre bízták egészségüket. A beteg ablakára olyan színű függönyt raktak, melynek színe az adott betegség gyógyítására szolgált, a beteg pedig ugyanilyen színű ruhát kapott.

Az utóbbi években a színterápia ismét a figyelem központjába került, számos tudományos kísérlet és kutatás támasztotta alá a színek anyagcsere-, ideg- és immunrendszerre kifejtett pozitív hatását.

 

Hogyan hat?

Minden anyag, beleértve az emberi testet, atomokból és atommezőkből áll, melyek meghatározott hullámhosszon rezegnek. A színek gyógyító hatása pontosan sejtjeink rezgőmozgásával áll összefüggésben: a betegségek és rosszullétek ugyanis a sejtek rezgésszámában létrejövő diszharmóniára vezethetők vissza, melyek meghatározott frekvenciájú színek segítségével visszaállíthatók az eredeti egyensúlyi állapotba. Ha egy csakrán keresztül nem tudunk elegendő energiát felvenni a külvilágból, akkor a hozzá tartozó szervek alulműködnek, ezen az adott energiaközpont színével javíthatunk. Ám ha egy szerv túlműködik, akkor a csakra ellentett színével fékezhetjük meg a többletenergiát.

Alkalmazás

A színeket testünk különböző módon tudja felvenni: speciális gépekkel végzett fénysugárzás révén; napsugárzás által (hiszen ez a fény magába zárja valamennyi színt); besugárzott víz által, melyet egy meghatározott szín energiájával töltenek fel; saját természetes színüket mutató ételek fogyasztásával, természetes esszenciákkal színezett vízben való fürdés, ruhák, meditáció, vizualizáció és légzőtechnika segítségével, valamint speciális termékekkel történő masszázs által.

A színterápia "finom" kezelés, azaz nincsenek mellékhatásai, nem okoz függőséget, és néhány esetet kivéve nincsenek ellenjavallatai sem. Bármilyen más kezelés mellett ajánlható, mivel elősegíti a mérgek ürülését szervezetünkből, ezáltal felerősítve más gyógymódok hatását. Minden kezelés önmagában is eredményes, de természetesen a rendszeres alkalmazás növeli hatékonyságát. Nem kell meglepődnünk azon a tényen sem, hogy a színes fények jótékony hatással vannak általános érzelmi állapotunkra, pszichénkre is.

A színek ezen kívül esztétikai problémák kezelésére is alkalmasak. Bármilyen típusú bőrre, pattanásokra, ráncokra, narancsbőrre, fogyasztásra, bőrfeszesség visszaállítására alkalmazható, közvetlenül a problémás bőrre önállóan vagy hagyományos kozmetikai szerekkel kombinálva.

kozkivanatra-kedvenc-bodzaszorp-receptunk_2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A színek tulajdonképpen a fény különböző megjelenési formái. A fény pedig az életet testesíti meg, de megteremti az árnyékot, a sötétséget is. A fény és sötétség ellentétpár tehát összetartozik, együttesen hozza létre a színek világát. A fényhez legközelebbi alapszín a sárga, míg a sötétséghez a kék áll közel.
A színek és az érzések között szoros összefüggés tapasztalható. Az ember nyitott rendszerként folyamatosan reagál a környezet ingereire, naponta tapasztalhatjuk a színek testre, lélekre, szellemre gyakorolt hatását, mellyel nem csupán gyógyítani, hanem lelki problémákat felismerni, diagnosztizálni is tudunk.

 

 

Hogyan hatnak a különböző színek?

A meleg színek

Vörös

prognos, amsatEnergetizáló, vitalizáló szín. A szenvedély, a szexualitás, az erő színe. Határozottá, magabiztossá tesz, erősíti az akaraterőt, önizalmat ad. Ha ezt a színt túlságosan sokáig alkalmazzák, türelmetlenné, nyugtalanná, agresszívvá teheti a beteget. Ebben az esetben a komplementer színt, a zöldet kell adagolni.

A vörös színű terápia javítja a lábak, a vesék, a mellékvese, a végbél, a farokcsont és a nemi szervek energiaállapotát. Vörössel gyógyítható a vádligörcs és a székrekedés is. Serkenti a vérkeringést, fokozza a vérbőságet. Az esztétikai kezelés során főleg zsíros, tömített pórusú, pattanásos bőrre, túlzott faggyútermelődés kezelésére ajánlják. Hatásos a különböző méreg- és salakanyagok felhalmozódása következtében kialakuló tünetek - bőr elszíneződései, cellulitisz - ellen. A piros kifejezetten hasznos ödéma, átmeneti duzzadtság, vér- és nyirokpangás esetén.

 

 

 

Narancssárga

Rózsadomb Medical CenterA vöröshöz hasonlóan energetizáló, vitalizáló, meleg, aktív szín. Fokozza az életkedvet, a kíváncsiságot, az optimizmust és a kreativitást. Depresszió, pesszimizmus és ernyedtség esetén a legfontosabb szín. Erősíti az önbizalmat és a kezdeményezőkészséget, bátorít, jóságra és nemességre sarkall. Serkenti a nemi vágyat, fokozza a szexuális kisugárzást. Kapcsolatteremtési problémák vagy szexuális zavarok esetén is segít.


A narancssárga szín az esztétikai kezelés során főleg zsíros, tömített pórusú, pattanásos bőrre, túlzott faggyútermelődés kezelésére ajánlják. Hatásos a különböző méreg- és salakanyagok felhalmozódása következtében kialakuló tünetek - bőr elszíneződései, cellulitisz - ellen. A narancssárga elősegíti a haj fényességét, a túlzott faggyútermelés következtében létrejövő zsíros korpásodás visszaszorítását. Támogatja a hasi és kismedencei szervekért, az ivarmirigyekért, a keresztcsontért, az ágyékcsigolyákért és a szaporodásért felelős szexcsakra működését. Narancsszínnel kiválóan kezelhető az étvágytalanság és a kóros fogyás, de jól hat bizonyos emésztési zavarok, pl. székrekedés esetén is. Az immunrendszert egészében erősíti.

 

 

Citromsárga

Dr. Dancsok AnitaSzintén energetizáló, vitalizáló szín. A vidámság, a boldogság, az életöröm és a könnyedség színe. Felvidít, erősíti az önbizalmat, növeli a bátorságot és a tettrekészséget. Jó hatással van az ítélőképességre, és segít a tisztánlátásban. Pozitív gondolkodásra és optimizmusra késztet, hatásos a félelmek, a fóbiák, az érzelmi zavarok, illetve a depresszió kezelésében. Javítja a koncentrációt, ezért tanuláskor, vizsgák előtt érdemes sárga virágokkal körülvenned magad.

Az esztétikai kezelés során főleg zsíros, tömített pórusú, pattanásos bőrre, túlzott faggyútermelődés kezelésére ajánlják. Hatásos a különböző méreg- és salakanyagok felhalmozódása következtében kialakuló tünetek - bőr elszíneződései, cellulitisz - ellen. A sárga a petyhüdt, stresszes, tónus nélküli bőrnél alkalmazható jól. Aktiválja a nyirokkeringést, tisztítja a májat, a beleket, a bőrt és a vért. Javítja a gyomor, a máj, az epehólyag, a hasnyálmirigy, a rekeszizom és az idegrendszer energiaellátottságát. Erősíti az emésztőszerveket és a nyirokrendszert, ha azonban hányingered vagy hasmenésed van, kerüld a sárgát, inkább kék színnel vedd körül magad.

 

 

 

Rózsaszín

csakrákA szerelem és a szeretet színe, mely csökkenti a feszültséget, kimerültséget, és javítja az önbecsülést. Serkenti az orgazmuskészséget. Segít, hogy megszabadulhassunk belső görcseinktől és a túlzott kötelezettségektől. A rózsaszín nyugtató hatással van a testre. Ez a szín még az izmokat is ellazítja.

Erősíti a szív-és keringési rendszert, a tüdőt, a mellkast és a háti csigolyákat. Nyugtató hatását felhasználják a börtönökben, az elvonókúrákon és az elmegyógyintézetekben is.Hideg színek
Megnyugtatják, ellazítják, "kisimítják" bőrünk. Főleg a rugalmasságát, tónusát vesztett, fáradt bőrrel tesznek csodát. A túlzott napozás okozta bőrproblémákra, leégett bőrre is jó.

 

Kék

meridiánokA nyugalom és békesség színe. Elégedettséget jelent, nyugtató, lazító és csillapító hatású, segít leküzdeni a félelmet, tisztává varázsolja a gondolatokat, és fokozza a kreativitást, megnyugtatja az idegeket, koncentrálásra késztet. A túl sok kék lehangolttá tehet. A rossz alvóknak kifejezetten ajánlott, mert segít mélyebben aludni.

A kék elsősorban vékony, kitágult pórusú bőrnél használatos. Csíra- és baktériumölő, és pozitívan hat a stressz okozta ráncokra. Csökkenti a pulzusfrekvenciát, elősegíti a túlterhelt vérerek normalizálódását, fertőzésellenes hatása van, mérsékli a fájdalmat és hűsít. A legerőteljesebb gyulladásgátló szín, mely rendellenes és gyulladásos folyamatokat rendbe hozza, csillapítja és tisztázza. Az indigókék főleg érzékeny bőrre ajánlott. Frissítő, összehúzó hatásának köszönhetően visszaadja annak természetes feszességét. A nyak, a nyakcsigolyák, a légutak, a pajzsmirigy és a felső végtagok egészséges működését befolyásolja. Megfázás ellen kifejezetten ajánlott. A pajzsmirigy-túltengés, a strúma vagy golyva növekedése is megfékezhető ezzel a színnel. Eredményesen alkalmazzák még a klimaxos zavarok kezelésében is.

Lila

akupunktúrás pontokA spektrum színei között a lilának van a legrövidebb hullámhossza és a legnagyobb energiája, és nagyon keskeny sávban jelenik meg az ultraviola fény mellett.
A lila színhez kapcsolódó gyógyító minőségek a fizikai és spirituális megerősödés, amelyet az tesz lehetővé, hogy a lila szín képes arra, hogy elfogadásra és méltóságra tanítson, és ezáltal elvezesse az egyént a feltétel nélküli szeretethez. Véd a negatív energiáktól, fejleszti a képzelőerőt és az alkotókészséget. Találékonnyá tesz, javítja az intuiciót és az empátiát. Mivel a lila a piros és a kék színek keveréke, egyszerre nyugtat és erősít, így hangulati válságok, érzelmi zavarok esetén kifejezetten hasznos. Mivel védelmet sugall, lila színekkel vedd magad körül, ha úgy érzed, kiszolgáltatott vagy. A növények birodalmában a lila színt megtaláljuk az ibolyavirágban, aminek az olaját ma is használják italok és édességek ízesítésére, valamint parfümök illatanyagaként.

A középkorban ebből az olajból készítették az altató orvosságot. A lila szín gyulladáscsökkentő, memóriajavító, magas vérnyomás, álmatlanság, gyulladásos folyamatokban segít. A lila szeplős, oxidációs foltokkal teli és foltokban zsíros bőrre ajánlott.

 

Fehér

fehér rózsaA tisztaság, a béke és a remény, valamint az önuralom, az elmélyülés és a transzcendencia színe. Gátolja a gondolatok szabad szárnyalását, ezért érdemes kerülni a túl sok fehéret.

A koronacsakrán keresztül az agykéreg, az agyalapi mirigy, a koponya és a szemek egészséges működését támogatja.

 

 

 

Semleges színek

Zöld

zöld cseppA zöld a természet, növekedés és az általános regenerálódás színe. Csökkenti a kimerültséget és a fáradtságot, néha teljesen meg is szüntetheti őket. Az elégedetlenség érzését is jó irányba tereli. Harmóniát és a szervezet megbomlott egyensúlyi állapotát helyreállítja.

Szemünk a természet zöld színeit ezernyi árnyaltban képes érzékelni – ki ne élte volna át egy erdei séta jótékony, fáradtságot, kimerültséget csökkentő, pezsdítő hatását. A zöld szín mindenhová odaillik, ahol a harmóniát, a szervezet megromlott egyensúlyi állapotát kell helyre állítani. E szín kitűnően használható megelőzésre is, minden rejtett zavar esetében. Mint kiegészítő gyógymód, még rák esetén is jótékony hatású.

A zöld a vidámság színe. Főleg száraz, ráncos, idős, törékeny, vízhiányos bőrre ajánlott. Segít megakadályozni a bőr korai elöregedését, elszíneződését, a lógó bőr és a ráncok kialakulását; feszessé varázsolja a tartás nélküli bőrt.
 Ízületi és visszérgyulladások zöld szín hatására fájdalommentessé válhatnak. Zöld fénysugárzással a szembetegségek - még a cukorbaj által előidézettek is - jellegzetesen gyorsan és hatékonyan kezelhetők.


Ha kedvenc színe a zöld: akkor harmóniára törekszik, és fokozott törekvés, hajlam él Önben a gyógyítás iránt.
Ha elutasítja a zöld színt: akkor elégedetlen, bizonytalan, érzelmeit eltitkolja. Valószínűleg párkapcsolati nehézségei vannak, vagyis a külvilágból érkező ingerekre adott válaszreakciója nincs összhangban az inger nagyságával vagy minőségével. A színterápia ez esetben is lehetőséget nyújt az értelem és az érzelem egyensúlyának megteremtésére.

 

Érzésvilágunk, jó közérzetünk a bennünket körülvevő színességből is fakad. Max Lüscher svájci pszichológus szerint a vörös, kék, zöld és sárga szín az emberi önértékelés négy alapvető érzésének felel meg. A vörös önbizalmat, a kék elégedettséget, a zöld önbecsülést, a sárga pedig belső szabadságot jelent.
A színek valójában sajátos frekvenciával rendelkező elektromágneses rezgések. A színterápiában adott frekvencia segítségével, színekkel kezelhetjük a test bármely részét, esetleg a meridiánokat, csakrákat vagy az akupunktúrás pontokat. A színek a szemen vagy a bőrön át fejtik ki hatásukat a beteg sejtekre, korrigálva azok kórosan megváltozott rezgéseit. A színek gyógyító hatását látványosan nyomon követhetjük a pulzus, a testhőmérséklet, a vérnyomás vagy a bőr vérellátásának jó irányú változásán. A színek befolyásolják az oxigénellátást, az emésztőnedvek kiválasztását, a vérsejtek képzését, sőt az immunrendszert is szabályozzák. Ha valaki öngyógyításba kezd, bátran alkalmazhatja a hazánkban kapható hegyi kristály fény- és színterápiás készüléket.

 

 

Még a következő izgalmas témákból válogathatsz a színek témakörében:


A színekről

...........................................

 

http://ezoterikus.hu/cikkek/joslas-sorselemzes-bubaj-magia/13345-valassz-szint-szerelem-szex

..................................................................................................

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.