Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Neudl Erika riportja:

 

FLÖRT ÉS A KOROSZTÁLYOK

 

 

(Vajda úr! Ezt már próbáltam olyan megszakításokkal megtűzdelni, h. könnyítsem a munkáját!)

 

Lead:

  A flört a köztudatban általában a „könnyed” szót hozza magával. Valamilyen kapcsolati kezdemény vagy a már meglévő kapcsolat mellett folytatott könnyű szemkontaktus, súlytalan érintés, levélváltás, izgalmi megmártózás…vagy mi is? Önnek mit jelent flört?

 Régmúlt és jövő…a flört szemével.

 

Általánosságban

 

A flört az idegen szavak szótára 296. oldalán: 1. szerelmi játék, játékos, könnyed udvarlás, illetve ennek elfogadás 2. futó szerelmi viszony, kaland.

 

„Mindenkinek akadna, akadhatna flörtje,

hiszen mindenki tetszik valakinek. „

 

 

Viszont abban bizonyosan hatalmas különbségek vannak, ki milyen típus és hogyan enged teret magának ennek megélésében. A flörtről az internet beszélgető oldalain több tucat, és túlzás nélkül állíthatóan több száz oldalnyi hozzászólás található. Példák ilyen-olyan flörtökről, általánosításokról, a férfi-típusú flörtről és a női típusú kacérkodásokról. Flörtje mindenkinek van párszor az életben, kérdés, hogy mennyit enged be magának ebből a lelkébe.

 

 

 

Régmúlt

 

(sajnos nem vállal fotót!a varrónénim) Juhász Nagy Andrásné ma hetvennégy éves nagyon megbecsült varrónő. Húsz éve készíti – mások - ruha-álmaimat. A Dunakeszin élő, szabadidővel alig rendelkező kapós szakembert telefonhoz szögezem a kérdéssel, volt-e, és milyen volt régem a flört.

-         Amióta ember van flört is van.  – neveti el magát az őszinteségre mindig kapható kedves, korát meghazudtoló néni. A nők jól tudják,  egy jó varrónő, egy jó kozmetikus olyan, mint egy jó pszichiáter.

 

„Amióta ember van,

                          flört is van”

                                Anna néni

 

 

 

-         Amióta világ a világ,- vág bele Anna néni - mindenki megtalálta és megtalálja a neki tetsző partnereket. Emlékszem egy esetre, amikor 45-ben kitelepítették a buszokat a bombázás elől vidékre, és hozzánk is sok busz parkolt be a falu határába a fák alá, Püspökhatvanban. Az egyik buszvezető fia, egy pesti fiú, úgy tizenöt lehetett – én kettővel kevesebb – nagyon megtetszett nekem, illetve megtetszettünk egymásnak. Rögtön és kölcsönösen. Beszélgettünk, sokat sétáltunk, kacérkodtunk. A flört odáig terjedt, hogy egymás derekát átkarolva sétáltunk, anyám teljes ledöbbenésére, aki óva intett ettől, hiszen nem illik, mondta. Régen, persze nem voltak ilyen gátlástalanok a fiatalok, mint most, amikor csókolózva fogdossák egymás fenekét, de még ha szigorúbb erkölcsök voltak is, mindenki megtalálta a módját, hogy flörtöljön. Ez a flört nem tartott tovább három hétnél, és úgy lett vége, mint a villám, mert el sem tudtunk búcsúzni. Semmi nem maradt utána, egy levélváltás sem, de nagyon szép emlékem a mai napig. Vajon mi lett vele? Ma már biztos más tartozik egy flört alá, de azért van az ember szeme, hogy nézzen vele, huncutkodik Anna néni, ahogy a mondás mondja, idézi nevetgélve: mindent a szemnek, semmit e kéznek!

 

A flört jellege

 

Mi a flört? Összenézés, ránézés és újból újból ránézés? Vagy éppen egy rövid ránézés és egy elkapott hosszabb provokál tekintet? Flörtölni lehet egy névtelen E-mail topikban (témakör, fórum) is valakivel, akinek csak a jelszava ismerhető, de szavak és szemek nélkül egy össze-össze érő kéz is igen beszédes testbeszéd. A flörtre beállított, pontosabban beállítódott nők például öltözködésükben is tetten érhetőek, de ma már a férfiak, fiúk is bátrabban, színesebben, fodrászhoz járva, több egyedi jelet viselve vannak jelen.

 

„A flörtre beállított, pontosabban

beállítódott nők például

öltözködésükben is tetten érhetőek”

 

 

A csábosabb, flörtölő nők kihívóbbak – tehát az öltözködés jellegével már otthon eldöntik, hogy kaphatóak a flörtre -, de valószínűleg csak az egyszerűbb, primitív, puritán fajták. Flörtölni ugyanis intellektuális, kifinomultabb módon is lehet….A flört, akár pletyka, a divat, az öltözködés, a  kocsi-használat társadalmi jelenség, egy korra, társadalmi rétegre jellemző.

Flörtöt lehet kötni időbeliséghez is, hiszen van hosszútávon kialakuló flört is, például egy eladóval, mesélik Klárai, de flört kialakulhat pát perc alatt egy liftben is.

 

 

„Közép-osztály-harc”

 

Emma negyven éves nő, a jobbak közül való, csinos, sem szellemileg, sem fizikailag nem hagyja el magát. Fordító, szinkrontolmács, jön-megy igazán esemény teli életének egy-egy hete, a másik két hét teljes bezárkózás, szobafogság, akkor otthon fordít. Bár családja és gyerekei vannak, és „rendben talált élete”, kiegyensúlyozottnak mondható. Jól kommunikáló, gyors gondolkodású, frappáns stílusú nőember. – Hogy állsz a flörttel? – vágok bele közepébe. A tolmács munkánál kicsit olyan a helyzet,  mint a színészetben, a legújabb darab ürügyén kicsit mindig beleszeret az ember a legújabb partnerbe. De ezt inkább csak viccesen mondom, hiszen ez már a második házasságom és jó kapcsolatban élek. Egy jó kapcsolatot pedig nem csak nehéz találni, hanem nehéz is megőrizni, illetve meg kell őrizni. A flörtölés, és a bókok, bizonyos körökben szinte kötelezőek.

 

 

 

 Emberek – flörtök

 

Egy nagyobb társaság baráti beszélgetéséből idézeteket emeltünk ki a flörttel való gondolkodásmódokból…

 

Péter:

„Az alkolom-szülte röpke flört is fel tudja dobni az embert egy időre, lehet épp az az apróság, amitől szép lesz a nap.

 

„De néha hiányzik, és ez a jó a flörtben,

hogy alibimentesen is lehessen együtt lenni.”

Péter

 

 Ha mondjuk nem akarunk ráhajtani valakire, pláne nem nagyot változtani az életünkön, de mégis izgalmas valakinek az egyénisége. Jó lenne megtudni, hogy szeret-e nagyokat sétálgatni az őszi erdőben, vagy ülni egy padon és ha igen, akkor min mereng közben. Volt-e sascsapata gyerekkorában. Csúszott-e már le óriáscsúszdán. Az esték hangulatát, vagy a reggel lendületét szereti-e jobban. Ismeri-e a kedvenc zenénket/könyvünket, tudjuk-e követni az asszociációit. És jó vele megosztani az apró titkainkat. Jobban megtalálnánk önmagunkat a jelenlétében.

Sajnos a kivételes szerencsétől eltekintve maga az alkalomteremtés tölti ki az időt. És az egész nem az apró titkokról fog szólni. „

 

 

Határok

 

Érdekes az is, hogy kinek mi fér bele a flörtölés fogalmába? Az érintés? A símítás? Símogatás? Minden csak az nem? És még mi más?

Vilmos:

„Elvileg a flörtbe nem fér már bele a simogatás, főleg nem a lepedő, a flört az könnyed udvarlás, kacérkodás. Évődni viszont húszéves házasok is szoktak, kokettálni már nemigen.”

 

 

Miklós:

„…ha a teszem azt a partnerem mindig flörtöl társaságban (az én jelenlétemben, mondván, szüksége van pozitív visszajelzésre…(amit egyébkent én is igyekszek maximálisan nyújtani) nincs vele semmi gond egyébkent, csak zavar és hát változtatni nem lehet rajta....igazság szerint maga a flörtölés nem zavar, csak a hülye fejemben mindig továbbgondolom. Amikor nem együtt megyünk szórakozni, mindig ott motoszkál a
fejemben, hogy mi történhet... szóval féltékeny vagyok 1000el!

Neked ki kellene érezned, hogy pusztán csak flörtöl, vagy partnert keres (melletted). Mert ha csak valóban a női hódítóképességét tesztelgeti, és beéri annyival, hogy udvaroltat magának, fogadja és adja a bókokat, akkor bele kéne nyugodnod, hogy ez csak egy élvezetes játék a számára, de kettőtök kapcsolatára nem ártalmas.

 

 

„Neked ki kellene érezned, hogy

pusztán csak flörtöl vagy partnert

keres (melletted).” Miklós

 

 

 

 

Pál:

„Hogyha te minden kis flörtre féltékenyen reagálsz, akkor esetleg leszokik a erről, (áldozathozatalnak fogja érezni!) és végső soron besavanyodik.

De ha azt mondja, hogy neki szüksége van a pasik elismerő pillantásaira, kedveskedéseire, akkor a későbbiekben is megkeresi a módját, hogy megkaphassa ezt, de akkor már a te szemed elől rejtetten intézi. Akkor aztán még inkább féltékeny leszel, mert már az motoszkál az agyadban, hogy azért titkolózik előled, mert nem csak ártatlan flört volt, hanem attól sokkal több is.

Szóval ha hagyod flörtölni, akkor megmaradhat neki az élvezetes játék, de ettől a szabadságtól még nem veszíted el őt. „

 

Eszter:

 „Engem inkább az gondolkodtatott el, hogy azt mondod, külön mászkáltok el szórakozni.
Engem zavarna, hogyha a hapsim elmenne táncolni nélkülem, mert az már éppen olyan, mint amikor a flörtölés nem a te szemed előtt játszódik, hanem titokban, szóval akármi is alakulhatna belőle.
Márpedig ha külön mentek szórakozni, akkor ott is akármivé fajulhat, amit te nem látsz (vagy ő nem lát, hogy te mit művelsz nélküle).”

 

 

Az utca embere

 

A nyugati aluljáróban szólítok meg egy 35 év körüli fiatal srácot, elegánsan, kultúráltan öltözött, matt fekete cipőben, fekete nadrágban, piros puha bőrdzsekiben, keze ápolt, haja fekete, rövid, puhán hátrafésült. Keresztnevén szólíthatom, valódi neve Zsolt. Egyedül van. Mondom, a flörtről írok riportot, kérem, próbálja keretek közé tenni, neki mit jelent. Nevet, de azonnal rááll a beszélgetésre.

- Kedves szemezés, beszélgetés, kacérkodás, kényes témák érintgetése, de nem belemélyedése, célozgatások. Minden, ami felszínes, érintőleges, könnyű. De így, becézve, hogy célozgatások.

- Megengedsz-e többet a magadnak, mint amit a partnerednek elnéznél?

-  A flört, szerintem annak  kifejezése, hogy valaki több annál, mint szimpatikus, de jobb esetben ennél többre nem vágyunk. Flörtölni jól esik az ember lelkének, mert annak jele, hogy valakinek kellünk, a piacon áruba bocsáthatóak vagyunk, értékes áru. Mondom ezt komolyan, még akkor is, ha nem tartom az embereket árucikknek. Nagy önfegyelem kell ahhoz, hogy ne lépjünk tovább.

 

„Flörtölni

egyébiránt jó!”

Zsolt

 

Akit nagyon rég ismerek, ott, úgy érzem, nem akkora a veszély, mert mindketten tudjuk, nem megyünk tovább. Sikamlós inkább friss megismerkedésnél lehet, ahol „megállj”-t kell tudni parancsolni magunknak. Ha szép a flört és jó a partner, akkor ezt ugye egyre nehezebb meglépni.

Flörtölni egyébiránt jó. Kelletés, magamutogatás is van benne. Billegés, páváskodás.

 

 

Alul

 

Van a flörtnek egy primitívebb, parkokban, aluljárókban tettenérhető fajtája, részegen, egymás ölébe üldögélve, „több embert egymás után szájon csókolva”-fajtája. A flört egy durvaságokkal tűzdelt módozata, amikor lökdösődés, vállon ütögetés testbeszéd tanúi lehetünk. Ennek figyelmes szemlélője a Gép utca - Monori utca melletti  lakótelepen voltam, néhol félelmetes részletekkel,  ahol vártam valakire. Sok az elhagyatott gyerek, fiatal, a roma, a hőbörgő kamasz és a meglepően sok kis gyerek fura kevercse. Ez a látkép. 13-14 fölött flörtölnek,  - ülve a pad támláján, lábak az ülőkén -, és persze a kamaszok egyik identitás- jele kézben: a cigi. Ők is flörtöltek, néhány jelenetből azonban hangoskodás, összetűzés, esetleg verekedés is lesz, lehet.

 

Flört másképpen

 

A flört alap-meghatározásában is benne foglaltatik a flört másik, „szenvedélyesebb” fajtája, amikor a fent említett szolíd határt átlépi valaki, sőt jócskán túl is lép azon.

- Nekem a flörtbe az egyéjszakás kaland simán belefér. – mondja Mónika, a negyven év körüli szőke bombázó. – Én úgy gondolom, ha érzelmeket nem viszek egy történetbe, akkor az nem kapcsolat és nem más, mint flört. Hallottam már arról, hogy másnak más a véleménye erről, de mivel az én életemért csak én számolok el, nekem belefér. Véleményem szerint a férjem sem csinálna ebből ügyet, hiszen tudja, tudná, hogy ezek a váratlanul adódó kalandok, rövid, tiszavirág életű éjszakán csak lendítenek a kedély- állapotomon.

- Ezek szerint nem tudja?...Nem vállalja el ezt…

- Nem, mert nem akarom a dolgokat bonyolítani. Én tudom, hogy kihez tartozom, és miért, szeretem a gyerekeimet, otthon ellátom a feladatom, és nekem ezek kezelhetőek.- taglalja Mónika kicsit idegesen, mintegy megnyugtatva magát, de már korántsem látszik olyan magabiztosnak, mint a beszélgetés elején…

 

 

Boksz:

Szabó Demeter pszichológus vidéki szerint kommunikáció számtalan fajtája létezik. A flört egy poligám magatartásfajta, miszerint a párválasztás még nem fejeződött be az egyednél. A flörtnek nagyon sok rétege felszínre kerül, ha megkapargatjuk. Mindenképpen létezik egy szociálpszichológiai aspektusa is, a közösségen, nemi identitásban elfoglalt szerep megerősítéseként, miszerint: ugye érek valamit még nőként/férfiként?

Azok, akik nagyon bizonytalanok magukban, folyamatos megerősítésre, visszacsatolásra van szükségük. Olyasmi ez, mikor valaki állandóan a tükörben illegeti magát, hogy megbizonyosodjon, hogy szép-e, miközben nyilván valóan van egy vizuálisan elraktározott én-képe mindenkinek, amelyre emlékszik, emlékszünk. Tehát nem lenne szükség a sok tükörre. Ám aki bizonytalan, az igazít magán, és újból át szeretné élni ezt az én-kép-élményt. A folyamatosan vagy időszakról időszakra flörtölő férfi/nő maga előtt és más előtt is igazolni igyekszik nemi szerepének működőképességét, mert vagy párjától nem kap elég dícséretet, bíztatást, bókot.

Vannak tanult szerepek, amikor a családban ezt látta  felnövő gyerek, és bár párjával többé-kevésbé rendben vannak a dolgok, szinte megszokássá vált a tanult szerep, még esetleg annak az árán is, hogy a másik felet – párját – ez bántja. Ebben az esetben egy flörtből durva tapintatlanság lesz, amit nem észrevenni és nem kezelni otrombaság.

El tudok azonban képzelni gyógyító flörtöt is, amikor nem lesz a másik fél számára kínos semmi, a flörtölő ne lépi át azt a határt, ami már veszélyes,és a házasság szent falai közé egy megerősített, boldog, feleségének örülő „kandúr” tér haza. Ezzel – természetesen nem akarok senkit erre bíztatni csak inkább azt hangsúlyoznám, hogy előnyösen is elsülhet egy történet.

A flörtnek továbbá lehet érdek-orientált funkciója is, amikor a főnöknél el szeretne érni valamit a beosztott. Pontosan tudja, hogy egy határon nem megy túl, de addig hajlandó elmenni, míg a másik fél hiúságát legyezgeti a kelletés. A főnök és beosztott hierarchia-harcban ez nem is ritkaság, ebben az esetben a hatalmi harc egyik eszköze ezt elvárni és kieszközölni, míg a másiknak „illik„ részt venni ebben.

Megemlíteném még az ingerszegény környezetben tengődő „zöld-özvegyeket”. A zöldözvegy zöldövezetben pl. Budán lakik, sok pénze és szabadideje van, és gyakorlatilag akár évekig nem történik vele semmi. A flört számára unaloműző, amit nem gondol komolyan, hiszen kényelmét és a pénzt, amivel sok mindent elérhet, többnyire nem óhajtja feladni. A zöldözvegyek meg is vásárolhatják maguknak a flörtöt, amikor pl. egy masszőrt rendelnek a házhoz. Ezzel azonban kissé visszakanyarodtunk a nemi identitás megerősítéséhez, hiszen a zöldözvegy magányos, akinek elfoglalt „apu” nem csapja a szelet, a drága ruhát nem dicséri meg, hiszen szinte sosem tartózkodik otthon. A zöldözvegy magára marad a sok szobában, a frissen készített frizurával, amit nincs kinek megmutatni, és a romantikus hajlamot nincs hol kiélni. A pszichológus sok emberi sorsot lát. Bizton’ mondhatom, senkinek sem könnyű.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.