Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mi a szeretet?

2008.07.30

 

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Neudl Erika:

Mi a szeretet?

Nagyon fontos ennek az írásnak az előzménye.                                                                                                             JÓ pár éve, miközben makkegészségesnek hittem magamat, és úgy is éltem, viszonylag hirtelen kórházba kerültem és elveszítettem egy szervemet, amely valószínűleg egy konfliktus révén betegedett meg. (Azóta már ez is rendeződött, mert dolgoztam rajta.)
Nem a műtét gondolata nyomasztott, nem a félelem, hanem annak képzete, hogy egy szervem a szemétdombra kerül. Hidegbe, elhagyatottságba. Hogy mit keres majd szegény ott? Nem magamat sajnáltam, a szervemet ott, magára-hagyatottan. Olyasmit éreztem, hogy mindahányért, mindahány kis részecskémért felelős vagyok, és most majd nem érti, miért tettem ezt vele. Csak elszenvedi majd a hideget és a szelet, vergődik, kimerül és elfonnyad. Nem féltem, Őt sirattam el.                                                                                                                     Amikor eldöntöttem, hogy ennek meg kell lennie, már jókedvűen mentem be e kórházba, úgy döntöttem, ez az írásnak és a gondolataimnak hatalmas lehetőség, IDŐ, elmélyedés. Végül minden lesz erőm a rosszban megkeresni a jót.
Idő-ajándék. Akkor már több éve nem voltam szabadságon és örültem, hogy engedéllyel fekhetek egy hetet, majd otthon hármat. Nyereségként fogtam fel, a fájdalmat meg jól bírom, egy nyikk nélkül.   

 

                                                                                     

Kép

                                         A korházi lét - bármily furcsa - jól sikerült. Elképesztő szobatársaim voltak, betegre röhögtük magunkat - túlzás nélkül. Sokat olvastam, írtam, és végre meghallgattam az összes Sting CD-t, amit erre az alkalomra másolt a párom, 13 album, hatalmas kincs, hogy megtette ezt nekem. A „Broken my heart”c. dal olyan gyönyörű, hogy szétfacsarodik a szívem, bármikor is hallom.                                                                                                                 Óvatos vagyok a szeretet szóval az írásban, versben, mert könnyen giccses lehet, és óvatos vagyok az életben is, de sokkal bátrabban és többször mondom ki, mint az átlag. Már úgy értem, egyáltalán nem probléma kimondani valakinek, akinek érzem, hogy ki kell.
Tehát ott, a korházban egyszer csak végre elérkezettnek tűnt az idő, hogy írjak erről, s hogy megfogalmazzam a szeretet eddig tanult, olvasott, elképzelt, megértett, érzett, döbbenetből átszivárgott, rácsodálkozott, megsiratott, iszonyúan megszenvedett lényegét, és beszélni akartam arról, nekem mi a szeretet.

Mi az én olvasatomban a szeretet.
Csak nagyon csendesen, hogy nekem mi, és szeretném, ha más is elmondaná, hogy neki mi... vagy hogy neki nem ez... Mert hát a szeretet nem az, amikor kézen fogva sétálunk valakivel, és megöleljük.       

Kép

 

 

                                                                                                                       A A szeretet tevőleges. (Eric Fromm: A szeretet művészete)
Így a műtét utáni fájdalomból kibontakozva, mert hát iszonyúan fájt, menthetetlenül és kérlelhetetlenül át kellett élnem a hatalmas fájdalmat. Uralt, rámtelepedett! Tanulgattam a fájdalom könyörtelenségét, kikerülhetetlenségét, lélektanát (szembe kell vele menni, ezt szüléskor tanultam meg) szóval, amikor a fájdalom abroncsa levált a testemről, ceruzát ragadtam és folytak a betűk a kezem alatt.          

 Megpróbáltam minden addig olvasottat kiűzni a fejemből, hogy saját itatósomon szűrődjön át minden szó, miközben minden, addig életem keserves fájdalma és boldogságos emléke, jó tapasztalata beszivárgott a ceruzám hegyébe.
Hát így született ez a pár sor, akkor, ott, bár évekig cihelődött bennem:

 

Kép

 

Mi a szeretet?

 

- A szeretet Isten adta kapocs olyan emberrel (emberekkel) akikkel együtt valamit meg kell tanulnunk, tapasztalnunk, átélnünk, megszenvednünk.

- Akit megszeretünk, mindvégig szeretjük, de/csak később már esetleg nincs tennivalónk vele.

- Az igazi szeretet-kapocs ritka, mély, és megrendítő, gyökereiben érintő felkavaró kikerülhetetlen tennivaló, mert a szeretet tevőleges.

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 


- A szeretetet nem kell keresni magunkban, nem kell rágondolni, megmutatja arcát, megmutatja magát, felbukkan. Érzed, ott van.

 

- Az átélt szeretet igaz felismeréshez vezet.- Az igazi szeretet megmásíthatatlan és felboríthatatlan, letagadhatatlan, elrejthetetlen, csendes, és olykor magányos. Nem szomorúan magányos csak univerzális magányunkat tekintve egyedül megélve a miénk.

 

- A szeretet a lélekben összekulcsolt kéz.

- A szeretet csakis felemel, bár a hozzá vezető út lehet nagyon fájdalmas, gyötrelmes, és nehéz, de lehet megbíztatás, és öröm is.

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

- A szeretet egyben súlyos teher és igazi megkönnyebbülés.

- A szeretet nem a megölelés maga, de fantasztikus lehet megölelni azt, akit szeretünk.

 

- A szeretet fájdalmas híd, mert nem segíthetünk mindenben maradéktalanul azon, akit szeretünk. Más életútja, célja, keretei, korlátai, sorsa, jelleme van. Ezzel a bonyolult, és ellentmondásos különbséggel érkezik hozzánk, ezekkel együtt van közös tennivalónk vele, és ezzel együtt kell szeretnünk. Majd elengednünk is esetleg.

 Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Sokszor egészen elképesztő - kit, miért szeretünk. A szeretet titokzatosan önállósítja magát, és választ. Szeretünk valakit, akit nem kéne, és nem szeretjük azt, akit minden okunk volna szeretni, megérdemelné, illene. A szeretet azonban ilyet nem ismer. Sajátosan öntörvényű, makacs és kifürkészhetetlen.

 

- A szeretetben hosszú, lassú rátalálás is van, és azonnal is beköszönthet lelkünkbe. Mindkettőt megéltem már. Mindkettőt megélheti bárki, ha nem fonnyad előítéleteibe.

 

Kép

 

 

- A mély szeretetben lemondani valamiről, bármiről is, nem lemondás. Csak olyan természetes, mint odaadni valamit. Kinyújtod a kezed és odaadod. Könnyedén.


Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 


- Tanulási út megérezni és megérteni, elfogadni azt, mire van szüksége a másiknak, akit megszerettél – még akkor is, ha neked az egyáltalán nem fontos, nem szép, nem helyes, és nem kellene! -, az is szeretet. Ha hozzásegíted ahhoz, ami neki fontos, az is szeretet.

 

A legfontosabb számomra mind e közül:
- A szeretet – kijelölt út valaki, valami felé. Senki nem kényszerít, de legtisztább meggyőződésed szerint menned kell. A szeretet: út.

 

 

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

timea pap

(papp Tímea, 2014.03.05 09:58)

Papp Tímea timea.papp@gmail.com

9:43 (10 perce)

címzett: saját magam
Szia Erika!

Tegnap délután egy hirtelen ötlettől vezérelve beugrottam a kedvenc "táltos" boltomba, hogy vére megvegyem azt a búzavirág és pipacs vetőmagot, amit régóta terveztem. A szeretet-honlapodat megnézve örömmel látom, hogy már ki is nyílt! :)
Értékes gondolataid, érzéseid vannak, öröm volt olvasni. Nem mindig könnyű annak, aki ilyen mélyen érez, de meg ne változz, nagy szüksége van a világnak rád. :)

Nagyon szép ember vagy - minden szó hangsúlyos.

Legyen gyönyörű napod:
Tímea

szeretet nekem

(Arnon Blake, 2012.07.02 20:33)

onnan hol a csendnek hangja van

talán nem késő, hogy emlékezd,
az élet nem fejlődés, nem tart sehova, nincs hova elmennie
az élet a változás, nem harc, az élet a harc elragadtatása
az élet a változás elragadtatása, az elragadtatás változása
az élet nem tapasztalat, az élet a tapasztalat öröme,
az élet maga az elragadtatás
a szeretet nem viszonyítás, a szeretet nem mennyiség
a szeretet nem birtoklás, a szeretet nem lehet más
csak szeretet, mert a szeretet nem ismer igent, vagy nemet,
minden mi viszonyítható, mi mérhető, mi birtokolható,
az csak a szándék élni a szeretetet,
az csupán a kártyajáték pár garas nyereményért
a szeretet – a pocsolyában ülve is együtt nevetve
homlokra jelet rajzolni,
a szeretet – örömmel tekinteni reggel az éjszakai ágynemű káoszára, lepedőnek rusnya foltjaira,
a szeretet – ócska színes műanyaglabdát venni automatából és örülni annak, hogy pattogva szökni akar,
a szeretet – kioktató megjegyzések helyett pókert játszani gyermekeddel, hadd nyerjen,
a szeretet – füvet szívni gyerekeddel, hogy egy lehess vele,
a szeretet – reggeli mellé kis levelet adni szeretetből,
a szeretet – nem számolni, mennyi az út,
a szeretet – nem számolni mennyi mit adni tudsz,
a szeretet – egymás szájából enni
az első falatot a palacsintából,
a szeretet / tejszínhab pontot rakni
kedvesed orrára a cukrászdában,
a szeretet – örülni a napfénynek, örülni a felhőknek,
a ködnek, az árnyékok játékának,
a szeretet – örülni a zuhogó esőnek, s hogy benne bőrig ázol,
a szeretet – örülni az eső kopogásának a csendes szobában
a pokróc alatt összebújva,
a szeretet annyi csak * örülni hogy éppen ott vagy ahol vagy
és hogy van az a pillanat,
a szeretet nem több és nem kevesebb,
minthogy szeretetben lenni,
ne várd, ne akard hogy más legyen, mert addig mig így teszed
csak homályos tükörből nézheted, becsapva magad hogy tied,
akkor a szó csak levélnek lezáró, hogy tied,
hiszen nem adsz semmit se,
az idő meg nem vész el csak esetleg átalakul halállá,
az igazivá, a szeretetet önmagának hazudóvá
soha ne feledd, ha mindezt megérteni soknak is találnád:
*********************************************
nem gyermek van anyjától,
hanem anya gyermekétől
*********************************************
eltévedtél, térkép nincs hogy hazatalálj,
csak valami ami a szeretet


NAMASTE

Arnon Blaid * Mozdulatlan szél / onnan hol...

Még annyit...:-)

(Kovács Nóra, 2011.08.19 12:51)

Olvastam ezt az írásodat, egyike volt azoknak, amik nagyon megfogtak, és elárulok két "titkot" is :) imádom a pipacsokat, nagyon régóta, sokan kinevettek már érte, mondván, hogy csak egy mezei kis lepkeszárnyú, még vízbe se rakható...naná hogy nem mert szabad virág, nem tűri, hogy bezárják egy vázába :)
Nóra

A szeretet című írás titokzatos elterjedése!

(Neurika, 2011.04.25 16:48)

Elképesztő dolog, hogy egyszer, mintegy saját magamnak megfogalmaztam a gondolatokat a szeretetről, és egyszer egy szerkesztő kérésére felkerült az internetre, és azóta, mint a gomba spórája, szanaszét elterjedt az interneten!
Egyszercsak rákattintottam a google ban a nevemre, valamit kerestem tán... és mindenütt, különféle ismeretlen honlapokon ott a tőlem kölcsönvett szeretet Írás.
Hm. Meglepődtem.
A szeretetről bármit is elterjeszteni csuda jó "dologság", de hogy magától:-)?!, önkéntelenül?! elterjedjen, az nagyszerű történés... és nagyszerű érzés.
Csak úgy megtörtént!
és akkor még arról nem is tudok, hogy emberek lelkében hogy landolt, hogy kin segített vagy ki adta kinek ajándékba.
Életem egyik legjobb döntése volt belevinni az egyébként más műfajú könyvbe, és így az emberek
a SZÓvonalak című könyv apropójából is belefirkálhatják a véleményüket!
Meg ide is!!!
Hajrá!
Nem olyan nagy dolog pár mondatot írni!

Szombathely

(Edit N., 2011.04.16 21:55)

Köszönöm kedves Tőled!!! Már el is kezdtem olvasgatni cikkeidet hááát egyszerűen nagyon az Én lelkivilágom egyik-másik!! Őrülten tetszik amit a lelki dolgokról és ahogy megvan irva!!!4 egyszerűen nagyon megérint szép!!!Ha szabad ilyet irnom és nem tolakodás akkor köszönöm a pozitiv energiát!!!!

dhlawrence2010@gmail.com

(B.iró, 2010.09.12 17:23)

A szeretet egyik "műfaja", talán az egyik legfontosabb, az ÁLDOZATVÁLLALÁS, az áldozathozatal. Hogy nekünk akár rosszabbul is alakulhat az életünk, ha valamit megteszünk valakiért, de mégsem bánjuk, mert meg kellett tennünk...

dhlawrence2010@gmail.com

(B.iró I., 2010.09.10 08:21)

A mély szeretet nem lemondás, olyan természetes, mint odaadni valamit, írtad. Igen, adni valamit anélkül, hogy elvárnál érte valamit, ez is a SZERETET! Ezt az Arvisurában például úgy fogalmazták meg, mint ÉRDEK NÉLKÜLI SZERETET!

dhlawrence2010@gmail.com

(B.iró I., 2010.09.06 16:42)

Igen, a lelkek újjászületéséről én is olvastam már egy-két alapkönyvet (pl. Tepperweintól), és hogy milyen bizonyítékok vannak rá, pl. a regressziós hipnózisokból! (Te tudsz ilyent csinálni? Vagy részt vettél már ilyenben?) A f-em például biztos benne, hogy ő az előző életében férfi volt, akit lelőttek egy belga városban... Bruge-ben (Brugge flamandul, azt hiszem), mert megálmodta! A pontos körülményekre is emlékezett, és valami hasonló városnévre is! És amikor utánanézett, és látott képeket a városról (csatornás utcák mint Amsterdamban!), biztosra vette, hogy ott élhetett!!!
A másik. Azt mondod, el kell engedni azt a szerettünket is, aki fontos, 1-5-10 év múlva... Igen, de a következőkben meg azt: a kijelölt utat arra is kell érteni, hogy egyébként nem ott mennél, de a szeretted elvisz arra... Hát ez az! Honnan tudod, hogy mikor kell menned a szeretted után, és mikor nem lehet, hanem el kell engedni??? Ez szerintem egyszerűen döntés kérdése, ami lehet rossz de lehet jó is, de lehet, hogy ezt csak a halálod után tudja meg a lelked, miután elszabadult a test (és az utolsó léted egójának) rabságából... Ki így dönt, ki úgy... valakinek az állandó változás a könnyebb, valakinek a lehetőleg nem változtatni... :) Persze, ha már sokat tudsz a lélekről, meg a szellemi dolgokról, bizonyára el tudod dönteni, hogy lelki fejlődésed szempontjából melyik a jó út, de amíg nem vagy benne biztos tudásod alapján, szerintem csak érezheted... Na én az érzéseim után megyek... :)

neurika@gmail.com

(Neurika, 2010.09.06 09:08)

A reinkarnáció ma már nem hit kédése,:-) igaz, így van!Jó, hogy már Te is itt tartasz...:-)nem kell szabadkoznod...

Számomra, saját életemből, már több bizonyiték van erre, megérzés, megértés, azután valaki ugynazt mondja el!!! tartalma természetsen nagyon személyes...majd a tudományokban is több bizonyíték van már erre.

Igen, ha úgy tekintesz a problémákra, mint egy feladatra, már nem annyira kétségbeejtő.
Ha elolvasod
Dr Michael Newton: Lelkünk útjai
c. könyv 3 kötetét,
megszűnsz a haláltól félni...
Nagyon döbbenetes könyvek.
Interenetről ingyen letölthetőek, de magyarul is kaphatóak.

Igen, valakit megszeretni, de látni hol tart és merre kell mennie, menniyre ostoba, vagy mennyire bölcs,
mennyire vak vagy hatalommániákus, mennyire fél...
na ez kulcs...Dr. Domján László mondja:
Minen félelemnek a halálfélelem az oka!

van egy esszenciális cikk Oravecz Évától, majd felteszem valahogy...de nincs meg elektronikusan..
mindig a félelem...

és hogy látod a másik mennyire makacs és ....és hogy ezt Te nem befolyásolhatod, akár gyereked, párod, szülőd, fájdalmas.
Megérteni, hogy valakivel, egy fontos baráttal csak 1-5-10 évig van utunk.
És ne fájjon... engedd tovább.
A kijelölt utat úgy is kell érteni, hogy pl. egyébként arra nem mennél,de a másik szeretete elvisz arra, mert vele mégy.

...és úgy is kell/lehet érteni, hogy amikor kapsz egy sztorit az életedben, ha esetleg akkor nem is, de később mindig megérted mire volt ez Neked jó.
nagy türelem kell, persze mmire ez kiderül...
nagy kíváncsiság


ami szerintem az egyik legnagyszerűbb tulajdonságok egyike!
:-)))


Ezek nagyon izgalmas kérdések.
edhlawrence2010@gmail.com

(Biró István, 2010.09.06 08:38)

Igazad van, nem értékeltem azokat a gondolatokat, amiket írtál a szeretetről, elütve azzal a dolgot, hogy még többször is át kell olvasnom. Ez így is van, de azért valóban van néhány véleményem már most is, tehát pótolok most valamit a mulasztásomból!
Két gondolat tetszett már így elsőre is: az egyik, hogy a szeretet fájdalmas híd, hogy nem tudunk örökké segíteni azokon, akiket pedig szeretünk... Így jártam én is nagyanyámmal, a nemrég elhunyt édesanyámmal, hogy az életben nem tudtam úgy segíteni, szeretni őket, ahogy kellett volna, és erre gondolni fájdalmas nekem is... Aztán, hogy nem azt szeretjük sokszor, akit kellene bekezdés... ez is nagyon jó és találó meglátás, de hát, mint írtad, a szeretet sajátosan öntörvényű, és ez IGAZ!
Te úgy fogalmazod meg, hogy a szeretet egy ÚT, és ezt is említed előbb, ISTENADTA út. Igen, valóban így lehet, és mivel állítólag (ezt most nem lekezelően, negatívan értem, csak hát nincs ezekről százszázalékos bizonyosság, vagy elhiszed eddigi tudásod alapján, vagy nem) azért születik le lelkünk a földre, hogy mindig tanuljon újat és újat, illetve hát hogy fejlődjön, TÖKÉLETESEDJEN, hát szeretni is egyre jobban meg kell tanulni! Ám azt is el tudnám képzelni (és lehet, hogy TE is éppen erre gondolsz kimondatlanul), hogy a fejlődés, tökéletesedés is a szeretet felé kell, hogy irányuljon, mindvégig az a cél, amit Isten, vagy a Teremtő, vagy nevezzük akárhogyan is, kinek-kinek a tudása illetve a hite szerint, célul tűzött ki minden lélek számára...

cim

(Neurika, 2010.09.05 22:15)

Tartalmas, szép, örömteli bontogatás vagy kétely, amit megosztottál.Érdekes, én sosem bontottam le igy ezeket a szavakat, szótőre és jelentés-különbségekre... igen, az angolban bosszant is hogy nincsenek árnyaltabb szavak...levél végén olyan fontosak a kis árnyalatok....
meg a "nice" , hogy valakinek azt irom hogy kedves Béla vagy drága Béla, olyan más...és hogy nem tesz külömbséget a puszi és a csók között, pedig oltári más!...
jó lett volna, ha a szeretet bekezdéseimről csak annyit irsz, hogy melyik áll hozzád közel vagy van-e amit nem is értesz...vagy hülyeség vagy valami, ami új megközelités esetleg számodra...
nem a dorombolásra gondolok,:-) biztos érted, hanem arra, melyik ért el lelkedig, agyadig, szivedig és hogyan...ilyesmi...
e

dhlawrence2010@gmail.com

(Biró István, 2010.09.05 17:48)

Nagyon örülök, hogy szembe jöttél velem, és a SZERETET-ről írtál, mert én is ezen a szón töprengtem már napok óta... Hogy mit is takar ez a (valószínűleg) ősi magyar szó... Elgondolkoztatott azért is, mert hiszen az Újszövetséggel és a keresztény vallással kapcsolatban (na meg persze Jézussal!) olyan sokat emlegetik, és igazából a ma embere nem tudja mire vélni, hogy pl. szeressetek, szeresd felebarátodat, szeresd ellenségedet, stb... Mert ugye kényszerre nem lehet szeretni, akkor meg mit erőltetik ránk, hagyjanak békén, azt szeretek, akit akarok, stb, ezek többnyire a reakciói egy átlag "modern" és főleg vallástalan, ateista embernek... Ha a szót elemzik, akkor úgy is taglalják, hogy a SZER, ami ETET. Ez lenne a szer-etet. De ez túlságosan naiv elképzelésnek tűnik számomra, még akkor is, ha akár ez is lehet a megoldás... de ma még nem elégít ki az a válasz (sem)... Egyébként is: mi az a SZER??? mi az igazi jelentése??? Ez is ősi valami lehet, amiből rengeteg magyar szó képződött, ha jól meggondolja az ember... Na és akkor még ott van a SZER-ELEM ügye, ami, tudjuk, nem fedi teljesen le a szeretet szót (idegen nyelvekben nincs is e két fogalomra külön kifejezés...) Hát igen... szeretni sokkal általánosabban lehet, mint szerelembe esni... Ugyanakkor számomra a SZERELEM valami magasabb kategória (talán egyediségénél, ritkaságánál fogva is...)
SZóval nehéz ügy... elolvastam a te elképzeléseidet, Erika, és még elfogom néhányszor, hátha segít megtalálni az igazi megoldást... amennyiben lesz ilyesmi, jelzem feléd... :)

neurika@gmail.com

(Neudl Erika, 2010.06.13 16:52)

Köszönöm, Csuri, hogy Olaszországból rámtaláltál!:.-)
Erika

csuri1965@gmail.com

(Csuri, 2010.06.13 10:32)

"Ha hozzásegíted ahhoz, ami neki fontos, az is szeretet."....na ez volt a legszebb.........no meg a zok a pipacsok!!!!!!!!

g.marika@t-online.hu

(Marika, 2008.09.21 09:24)

Én akkor vagyok a legboldogabb, amikor önzetlen szeretetemmel annyira "lehengerlem" kicsiny ovisaimat, hogy megtanulják kimutatni a szeretetet nem csak felém, hanem környezetükben is. Viszont, ha nem sikerül akkor sem vagyok boldogtalan, mert úgy érzem megtettem mindent. Legfeljebb próbálkozok újból.
Nagyon jó Era amit írtál.

Hiányoltam, hogy nem írtad be, hogy óvó néni is voltál.