Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ami a nyolcadik szoknya alatt van...

2008.08.04

interjú

Ami a nyolcadik szoknya alatt van...

 

Lead:

Annyiféle ember van és annyiféle probléma létezik. És akkor, amikor szeretne valaki az anonimitás védelmező leple alá bújni, akkor keresi ezeket a forrásokat, hogy telefonon valakitől, - arctalanul - tanácsot kérjen.

Dr. Nyitray Gábor szülész-nőgyógyász a "Most van holnap"  95 óta működő telefonos lelkisegély vonal túlsó végén ül, és akár kínos kérdések is feltehetőek számára. De nem ez a cél.

A cél az, hogy segítsen.

Nyitray doktorral egy kandalló mellett beszélgettem a segélytelefon ürügyén a telefonálókról, a válaszoló orvos lelkiállapotáról, dilemmáiról, az életről, a szexualitásról, az emberekről - megengedve magunknak olykor az elkalandozás luxusát is.

 - LEHETNÉL MUNKÁJÁT VÉGZŐ HÉTKÖZNAPI NŐGYÓGYÁSZ. MIÉRT VÁLLALTAD FEL EZT A PLUSZT?

- 85 körül, amikor fiatal nőgyógyász voltam szembesültem azzal a korosztállyal, akiknek a szülei az ötvenes években voltak fiatalok, amikor nem volt semmilyen felvilágosítás. Meghökkentő hiányokkal és tévhitekkel találkoztam. Mindig is szerettem volna a felvilágosítással foglalkozni, a szexualitás is érdekelt.. Eredetileg pszichiáter szerettem volna lenni, de erről azután lebeszélt az élet. Az orvosi pálya kezdetén iskolákba, felvilágosító előadásokra jártam.

- MILYEN BELSŐ ÉRZÉS, HIÁNYÉRZET "HÉZAG" - ÉRZÉS VAGY ÉLMÉNY KELTETTE ÉLETRE ezt a munkát?

- Rengeteg a tanácstalan fiatal és amikor erről a munkáról hallottam, rögtön igent mondtam. Azt akartam, hogy általam is történjék valami. Sok helyen, Hollandiában és Németországban is működik hasonló, de itt a legnagyobb az érdeklődés, a lakosság létszámához mérten. Ingyenes a hívás és rengetegen keresnek minket.

- ÜLSZ TEHÁT A TELEFON VÉGÉN.  MI VOLT A LEGDÖBBENETESEBB ÉLMÉNYED?

- Ha valami meghökkentő dologgal szembesülök, mindig felvetődik az ugratás esélye. De ha nem az, az is ki szokott derülni.

Egy lány hívott.Az a szexuális szokásuk, hogy a "csapatban" 3 fiú, két lány, egy disznó, és egy kutya szerepel. A kérdés az volt, hogy az állatoktól lehet-e fertőző betegséget kapni.

Ilyenkor persze nem a moralizálás a cél, az szóba sem jöhet.Véleményem persze lehet, de egyszerűen csak segítség és jó válaszok kellenek. A fiúk használtak óvszert az állatokkal szemben, de a kan állatok nem ismerték a védekezés  e módját, és ők a lányokkal anélkül voltak együtt.

A válaszom egyébként az volt, hogy vannak fajugrások és igenis elkaphatnak valamit, ha nem óvatosak. És ez a dolog valós veszélyekkel jár.

- BESZÉLJÜNK A SZÉPRŐL ÉS A JÓRÓL IS!

Nagyszerű érzés, amikor tanácsadás után visszahívnak, hogy rendeződött a dolog. megtudom,  a történetben mi hogyan alakult. És megköszönik. Van, amikor érzem a vonalon átáradó szeretet. Akkor értelme van minden négy éve elhangzó szónak.

- MI AZ, AMIRE  - NAGY NEHEZEN -  RÁ TUDTÁL BESZÉLNI VALAKIT, ÉS ERRE AZUTÁN BÜSZKE VOLTÁL MAGAD ELŐTT?

- Időnként olyan dolgot várnak tőlem, ami nem lehetséges. Ha felhív egy lány, hogy melyik fiút válassza, én nem dönthetek helyette, mert nem ismerem. Akkor rá kell vezetni arra, hogy mi is az alapbaj. Megkérdezem tőle, hogy ha egy repülőn ülnének, és csak két mentőejtőernyő van, ugrani kell, melyiküknek adná? Erre azt felelte, hogy ez túl durva hasonlat. Akkor megkérdeztem tőle, hogy ha a szirének szigetén volna a két fiúval és csak úgy szabadulhatnának, ha az egyik fiút felajánlja nekik, melyiket adná oda? Egyiket sem, felelte. Ebből kiderül, hogy ő nem választani akar, hanem minél több fiúval szeretne együtt lenni. Szembesítettem ezzel, hogy ha nem dönt, akkor ezt így fel kell vállalni.

- BÜSZKE VAGY ARRA, HOGY ORVOS VAGY?

- Nem. Először semmiképpen nem akartam nőgyógyász lenni, de amikor beleláttam ebbe, tudatosan ez akartam lenni. Könnyen szerezhető,  konkrét a  sikerélmény, nem bírnám például a belgyógyászat lassan születő eredményeit. Ezen a pályán zavar az orvosi társadalommal szembeni előítélet, amit nagyon gyakran tapasztalok.

- VISSZATÉRŐ TELEFONÁLÓ? EZ, SZERINTEM, A BIZALOM JELE.  MILYEN GYAKORI?

- Hálistennek vannak visszatérő "hangok". Őket gyakran rá tudom beszélni újabb lehetőségekre, és arra, hogy forduljon orvoshoz. Sokféle telefonáló létezik. A legfárasztóbb ebben a délutánban,  a hatalmas variabilitás,  a kúltúráltság hirtelen váltakozása, a "hogyan kell csókolódzni" 11 évestől a kemény homoszexualitásig, a vérzésproblémától az abortuszig. A legtöbb kérdés azonban a párkapcsolatokkal kapcsolatos.

Visszatérni a sikerre, - elégtétel.

- A TELEFONOS TANÁCSADÁS IZGALMAS KOMMUNIKÁCIÓS ELŐNYÖKET ÉS HÁTRÁNYOKAT REJT. OTT A NÉVTELENSÉG ÉS ŐSZINTÉNEK LENNI SEM FONTOS /AKÁR/ MINDIG.

 UGYANAKKOR LEPLEZETLENÜL ŐSZINTE IS LEHET BÁRKI...

- Általában őszinték a hívó felek és természetesen én is őszinte lehetek. Vannak ezen a jogcímen ugratások, disznó beszólások, minden változat lehetséges. Sokan a szextelefonnal tévesztik össze, és nem értik a lényegét. Mindenféle emberi magatartás előfordul.

- A NÉVTELENSÉG KÖPÖNYEGÉN ÁT EGY KERESZTMETSZETET LÁTSZ A KAMASZOKRÓL, FIATALOKRÓL. MOST MILYENEK? VAN VALAMILYEN TENDENCIA.

- Változó a kultúráltságuk, a felvilágosultságuk, a nézeteik. Mindenképpen azonban minden korábbra csúszik. Gyakori, hogy a 13-14 éves lányok már nemi életet élnek , testileg  már érettek, de lelkileg még nem. Még az a jobbik eset, ha védekeznek, némelyik esetleg a mamájával jön a rendelésre. A fiúk később kezdik a nemi életet, de van olyan is, hogy 13 éves fiú azzal keres meg, hogy idősebb a barátnője és elhagyja, ha nem fekszik le vele. Ez a fajta zsarolás azonban inkább a fiúk felől érvényes, 17-18 évesen ilyen kitételekkel hajlandóak csak járni TOVÁBB a barátnőjükkel. Ha a barátnő hív, hogy zsarolja ezzel a fiú, akkor elmondom, hogy: és  ha azzal áll elő másnap, hogy ha nem kábítózik vele, akkor otthagyja, akkor azt is megteszi-e. Próbálom  azt érzékeltetni, hogy hol a kompromisszum határa. Félreértések, tévhitek élnek, és persze butaságok is.

MILYEN SZEXUÁLIS PROBLÉMÁK, MAGATARTÁSOK KERÜLNEK FELSZÍNRE?

-  Fiatal nők, második, harmadik házasság, összesen például tizedik kapcsolat után nem élnek át orgazmust soha, az előjáték tíz kapcsolat közül egyikben sem volt több öt percnél vagy a levetkőzésbél.

Más. Házaspár vélt meddőségi problémák miatt három évig nem teremt gyereket, mert mint kiderül, rektális /végbél/  koituszt űznek. Útbaigazítás után teherbe esett.

De akadt 17 éves lány, aki mindenről tudott, nagyon kulturált, tájékozott és igényes volt.

- PRŰDEK VAGYUNK?

- Emlékszem arra az idős falusi asszonyra, akinek férje és gyerekei is voltak már. Azzal kérkedett, hogy az ő nyolc szoknyájából a férje még a hatodik szoknya után nem látta, mert  akkor lekapcsolják a  villanyt. Mindig. És az ő férje még sosem látta a testét, mert az így tisztességes. Szegény nem tudja, hogy a pároknál az is fontos - a többi sok-sok szempont mellett -, hogy egymás testében  is gyönyörködhessenek.

Hogy általában prűdek vagyunk-e? Mindamellett, hogy van ilyen is, meg olyan is, alapvetően a felvilágosultság felé haladunk, talán.

Olyan 73 éves nénivel is találkoztam a praxisom során, amikor egy nőgyógyászati műtét következményeként a nemi élet mellőzését is kilátásba helyeztük. A néni erre közölte, hogy annak nem örülne, mert az ő ura még heti háromszor szeret vele együtt lenni - a bácsi 82 éves volt - és ő, mármint a néni, ezt  igazán nem is bánja...Kiállt a férje, az élete mellett. Olyan aranyos volt...

- E MUNKA RÉVÉN SAJÁT GONDOLKODÁSODBAN, MEGGYŐZŐDÉSEDBEN, AZAZ A SZEMÉLYISÉGEDBEN MOZDUL/T/-E VALAMI BÁRMERRE IS?

- Egy ilyen munkában nyilván növekszik az empátiás készség, amivel egy orvosnak azért elvileg magas értékben kellene rendelkeznie. A másik oldal viszont...néha a sok durvaságtól, ugratástól cinikus leszek.

- VANNAK OLYAN NAPJAID, AMIKOR TELÍTETT VAGY, AMIKOR HAGYNÁD AZ EGÉSZET? NEM A FÁRADSÁGRA GONDOLOK, HANEM ESETLEG EGY ALAPVETŐ FRUSZTÁCIÓRA, KUDARCRA. OLYANRA, AMI A DOLGOT ALAPJÁBAN KÉRDŐJELEZI MEG.

- Az ember felméri, hogy ez mi-mindennel jár. Alapjában sosem kérdőjeleztem meg. Szeretem és vállalom ezt, és ameddig ezt így érzem, addig csinálom is.

- EGYRE CSAK HALLGATOD EZEKET AZ IFJÚ EMBEREKET. ŐK MIT LÁTNAK IGAZÁN JÓL, MIBEN VAN IGAZUK, MIN KELLENE  SÜRGŐSEN VÁLTOZTATNI?/

Sok mindent jól látnak. Többet kellene velük beszélgetni, és meg kellene hallgatni az ő nézőpontjukat.

- HA A KAMASZOKNAK EGYETLEN EGY FONTOS MONDATOT ÍRHATNÁL  FEL A SZOBÁJUKBAN LÉVŐ TÁBLÁCSKÁRA, MI LENNE AZ?

"Megvan minden életkornak a gyönyörűsége, ami a megfelelő életkorban válik értékessé, és más életkorban nem éri el a benne rejlő értékeket. Egyszer Winettú, a játék szenvedélye máskor szerelem, de mindegyik szenvedélyesen"

- MI  LENNE MINDJÁRT A MÁSODIK?

" Ha valaki nagyon erősen akar tartozni valakihez, nem feltétlenül a szexualitással kell azt elérni."

- SOK A MAGÁNYOS FIÚ VAGY LÁNY?  MEGMUTATKOZIK EZ SZÁMODRA?

Igen. Gyakori probléma. Már alig vár valakit otthon nagymama, hogy az anyákról ne is beszéljek. Délután is mindenki fut a dolga után,  külön órák a gyerekeknek, plusz állás a szülőknek, jó, ha egy vacsora van együtt. A válások révén széthullik a család, de talán a barátságok sem annyira mélyek, ott is felszínesebbek a szálak. Ennek elég nehéz az okait kifürkészni, mert barátkozni ugye ugyanúgy lehetne...

- MI AZ A JELENSÉG, AMI MÉG MEGDÖBBENTETT EBBEN A MUNKÁBAN?

Az, hogy ennyi szélsőséges szexuális magatartás létezhet. Azt hittem, ez csak hecc vagy magamutogatás a hirdetések mögött. De mégis, nagyrésze valóság.

- A KOLLÉGÁK HOGYAN FOGADJÁK EZT  A SZAKMAI KUNKORT?...ATTÓL TARTOK VEGYESEN...

- A szakmabeliek irigykednek, nem foglalkoznak vele van olyan is, aki szex-telefonnak tartja.  Előfordul, hogy ezt nyíltan meg is mondják. Ezen munka, és egy másik ötletem, a fogamzásgátló ambulancia révén több szereplés adódott, és voltak belőle időnként méltánytalan beszélgetéseim kollégákkal. Nem ismerem ennek az okát. Igazából értetlen vagyok. Ők is ugyanúgy csinálhatnának bármit, ami a meggyőződésük.És különben is. Ha valami, hát nem ez a siker. Ez mindössze azért fontos, hogy amiben én hiszek,  és esetleg ami jó, az kellő publicitást kapjon.

- A PEDAGÓGUSOK IS GYAKRAN MEGÉRIK AZT  A KUDARCOT, HOGY ALIG TUDNAK VÁLTOZÁST ELÉRNI EGY GYEREKKEL KAPCSOLATBAN. MINTHA - AKÁR SZÜLŐKÉNT IS! -  CSAK IGAZÍTANI LEHETNE EZEN A KÉPLETES AGYAG-SZOBROCSKÁN, AMI A  KIBONTAKOZÓ SZEMÉLYISÉG. TÉGED FOGLALKOZTAT AZ-AZ ILLÚZIÓ, HOGY SOKAT SEGÍTESZ EZZEL, VÁLTOZTATHATSZ NÉZETEN, SZEMLÉLET-MÓDON?

- Igen, egy-egy esetben segíthetek, és már ez is valami. Ha megérint a bizalom szele, az már befogható a vitorlákba, és akkor pár információval, egy-egy megnyugtatással, bíztatással vagy épp a kudarc könnyebb elviselésével mehet tovább a hívó. Azt hiszem, ez a legtöbb, és ez nem kevés.

KAPTOK EHHEZ SEGÍTSÉGET?

- Igen. Minden évben egyszer van egy továbbképzésünk, ahol pszichológus, szexológus, vallási felekezetek képviselői tartanak előadást, a telefonos szolgáltatás tréningje a téma, és minden évközben felmerülő probléma terítékre kerülhet.

- MI NEKED A SIKER?

- A szeretet.

- MIT SZERETNÉL MÉG, DOKTOR ÚR?

- Még több szeretetet.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

gotaf@freemail.hu

(gotaf, 2010.04.30 21:32)

Ez a hozzáállás csodálatos. Én is ezt teszem a magam lehetőségei szerint. Gratulálok és végtelen kitartást, sok-sok sikert kívánok szeretettel!