Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A bűn lelke

2008.08.04

A bűn lelke

 

Igen, pontosan ez a jó kifejezés. Amikor ugyanis a nyomozók kivonulnak a tett helyszínére, még legtöbbször nincs bűnelkövető. Keresni kell a bűn lelkét, hogy meglegyen  a bűnöző. Ott az áldozat, és hatalmas munka előtt áll  a csapat : az orvos, a nyomozó,  és a viselkedéskutató,  a grafológus, hogy a jelek és következtetéseik révén felfedjék a titkot: ki a tettes és miért cselekedett így. Meg kell fejteni a bűn motivációit, a bűntény hatásmechanizmusát, a bűnöző pszichikumát, abberációit, a gatlas hianyat, frusztrációit, nyomorát, szégyenét, kibicsaklásait, sérelmeit, drámába fulladó örömeit, veszélyes élvezeteit, téves rögeszméit.

Magyarországon, jelenleg, mindössze két ember foglalkozik ezzel. Egy nyugalmas délutánon e  kissé nyugtalan dolgokról beszélgettem M. Győzővel a bűnelkövetés törvényszerűségeiről, azokról a lelki jelenségekről, amelyek azután sikerre viszik ezt a különös és izgalmas rejtvényfejtő, kutató, boncolgató, fürkésző munkát.

M. Győző magatartás és viselkedés kutató pszichoterepeauta,  ahogy mosolyogva mondja magáról: pszichozsaru. Jelenlegi munkája a bűnözői profilalkotás.

M. Győző külsőleg különös, meglepő jelenség, hideg-kék szeméből vidám, meleg, nyílt tekintet árad, haja hofeher, mégis finoman kitapintható távolságtartással van jelen.  Személyesen megnyerő, finom egyéniség, halkan, szinte lábujjhegyen közöl fontos és súlyos dolgokat. A beszélgetésben végig diplomatikus, de nagyon határozott és mondanivalójától eltéríthetetlen. Munkájáról szívesen és élvezettel mesél, jóízű, életrevaló szavakat használva mégis egyszerre szakértő, nyílt és szókimondó.

 

Látlelet:

- Hogyan evickél valaki ilyen különös vizekre?

M. Győző:

- Kezdetben orvos akartam lenni, akkor is igazságügyi orvos szakértő, majd a  harmadik évben átpártoltam, és pszichoterepeauta lett belőlem. Később elvégeztem a jogot is, így egyre jobban közelítettem ahhoz, ami érdekelt.  Ami foglalkoztatott, az az, hogy nem értettem, hogyan lehet csupán az áldozatról és a helyszínről olyan egészen extra  meg-állapításokat tenni, ami számomra teljesen abszurdnak tűnt. Nem értettem a logikáját a következtetéseit. A legfontosabb az volt számomra, hogy hogyan lehet ezt megtanulni, ez logikai és érzelmi kihívás volt számomra. Mi ebben a titok? Ennek kerestem nyitját. Ez tulajdonképpen ugyanaz, mint a terepeauta munkája: elemzés-értékelés, akár a hipnózisban, keresni a mögöttes gondolatot.

- Mivel szembesültél?

Az életellenes erőszakos cselekményekkel kapcsolatban három jelenséget láttam, mint ok.

Valamint szembesültem az "ember embernek farkasa" elvvel. Olyan emberekkel, akik genetikailag, testileg lelkileg, szellemileg fogyatékosak.

Az első szociobiológiai, genetikai, szellemi hozadék.: 

Mivel nem vesztettük el a kapcsolatunkat az állatvilággal, bizonyos ösztönmaradványok révén az ember  is kiszelektálja a gyengébbet a bénát..

A második a szociológiai ok-okozat. Ebbe beletartozik a foglalkozás is.

- ..ez a "belekerül a bűnbe, mert benne van a közegben" jelenség...

-...igen. Olyan helyen dolgozik, ahol erősen motivál a pénz: pincér, kurva, üzletkötő, seftes, taxis, stb. Nagyban hajlamosítanak, nagyobb kockázati tényezőt jelentenek. Sokat foglalkozott ezzel Von Hentig, Fatah, egyiptomi ügyész, aki Bécsben és Kanadában is kutatott és Henry F. Ellenberger. Ennek a kutatónak az az érdekessége, hogy Szondi tanítványa volt, ösztön-tani alapokon közelítette meg a kérdést.

- És a harmadik?

- Ez a pszichológiai tényező. Ennek irodalma a Bűnös és áldozat, az áldozat pszichológiája, a bűnöző sérülései, környezete. Nem csupán a bűnözővel kell  foglalkoznunk, hanem az áldozattal is.

- Kiből lesz áldozat?

- A fent említett három metszéspontjában. Tehát sosem légüres térben keletkezik a bűn.

- Nincs is véletlen, vétlen áldozat?

- Ritkán, de előfordul: a rossz időben volt rossz helyen valaki.

Létezik azonban a törvényszerűségek között egy geológiai szabály is, amely az elkövető kényelmi zónájával kapcsolatos, vagyis mindig két kilóméteren belül öl például valaki, vagy a saját lakásán vagy az áldozat lakásán. Ez többnyire mindig behatárolható.

- Tegyük fel, hogy megtörtént a bűntény. Milyen pluszt tud belevinni a nyomozási folyamatba a magatartás kutató?

- Ha a tanú nem emlékszik valamire a sokk vagy bármi hatására, hipnózisban sokkal jobb eredmény érhető el és hát a helyszínelemzés, a fizikai és pszichés nyomok, a pszichés ujjlenyomat. Itt lép be az én érdeklődésem a történetbe.

- Mi a módszer alapja?

- Az induktív módon való visszakövetkeztetés. A fotók és a nyomozati anyag alapján otthon, egyedül, elmélyülten dolgozom. Nem akarom hogy a helyszín hatása szubjektíven hasson rám, így én aszerint a módszer szerint dolgozom, hogy ki sem megyek a helyszínre. Néha egy fotón több fontos részlet rögzíthető, mint ami szabad szemmel látható. Egy dolgozat készül tehát. Ez a profilalkotás.

- Mi lesz az eredménye?

- Mindenképpen valamiféle besorolás a munka alapja. Az eredmény érdekében tipizálni kell. Munkám alapja az FBI-ál tanultak, de kutatás során ötvözöm a saját módszereimmel. Mindenkinek - jelen esetben minden bűnözőnek van egy kognitív térképe, ezt kell felfedezni.

- Konkrétan?

- Leírom milyen lehet az elkövető neme, kezessége, magassága, nemi hajlamai, hobbyja,  életmód valószínűsége, sérülései,  iskolai végzettsége, foglalkozása, fóbiája...A megölés módjából következtetni lehet arra, hogy ismerte-e az áldozatot az elkövető,  ha például a torok ellen , akkor ismerte. Azért, hogy ne beszéljen, "belé fojtja a szót". Ha az arcát roncsolja szét, az deperszonalizálás. Ha csonkol, elmebetegség van a háttérben vagy "megloptál, levágom a kezed".  Ennél a pontnál persze fontos szerepe van a kulturális antropológiának. Ha lőfegyverrel követték el a gyilkosságot, valószínű férfi lehet. Ha több a késszúrás, mint amely az élet kioltásához szükséges, akkor ott a beszűkült tudatállapotban megélt hatalmas dühről van szó.

Mindeközben igaz mindig az elemzésnél, hogy egy jel nem jel.

- Mesélj egy történetet, egy nyomozási logikát.

- Külföldi eset.  A kislány kerékpárral jár haza az iskolából. Otthon van a kerékpárja, a táskája is, de kislány nincs sehol. Aznap tanultak valami dalocskát  furulyán az iskolában.  Később megtalálják a holttestet, mellette a furulya. Arra következtettek, hogy az elkövetőt ismerte, meg szerette volna mutatni az aznap tanult dalocskát. Feltérképezték az elkövető nemét, a korát, hogy ismerte és megtalálták az elkövetőt. Szinte minden stimmelt.

- Gyilkossági motiváció?!?

- Pederaszta hajlam. Azért ölt, mert nem derülhet ki az igazság.

- Mennyire tehető mindez korszerűvé?

- Már számítógéppel dolgozunk. Betápláljuk az adatokat és a lehetséges verziókat kapjuk meg az elkövető kilétét illetően.

Számomra az egyik szakmai példakép  Brussel  amerikai pszichiáter esete egy őrült robbantóval, aki 8-10 évig folyamatosan fenyegető leveleket írt. Russel a következő bűnügyi profilt alkotta meg róla: az elkövető gyűlöli az apját, imádja az anyját, paranoid, testes, római katolikus,  közép korú, férfi, aki kétsoros fekete zakóban lesz, ami végig be lesz gombolva, amikor elővezetik majd, testvérével él együtt.Más információk szerint. A grafológiai szempontok is segítették a nyomozást, bizonyos betűk nagy női mellett ábrázoltak /képszimbolika jelentéstartalmai - a szerk./.

- Legdöbbenetesebb megállapítás számomra a felsoroltakban a kétsoros öltöny ténye. Azt miből? Talán egy fajta hagyománytisztelet?

- Ez a magatartástudomány következtetése. Létezik egy magatartás-tudományi kézikönyv, két amerikai alkotta meg. Ezért is hívják ezeket az embereket agyfürkészeknek, agyvadászoknak. A precízség, a gondoskodás, ami körülvette, abból lehetett minderre következtetni. Egyedül élt, de valaki ellátta őt, méghozzá nagyon gondosan.

- Hobbyra milyen jelből lehet következtetni?

- Eszembe jut egy eset, amikor a kést úgy húzta ki az áldozatból, hogy a végén kanyarintott egyet rajta. Ez tipikus vadász mozdulat. Ez is segített egy ügyben.

- Az eddig felsorolt ügyek külföldiek voltak. Bevezetnél egy saját ügybe?

- Egy agyonvert csöves nőt találtak az  egyik kerületben, egy mocskos matracon feküdt az áldozat. Vizsgálódásaim során a következőkre jutottam:

Az elkövető 40 év körüli, jobb kezes, erős testalkatú, munkanélküli,  rabiátus, brutális,  alkoholista, szellemileg leépült állapotban van,  nyolc általános végzettségű.  A meg nem oldott tranzakciónak, konfliktusnak következménye van, a meg nem oldott konfliktus éled a bűnben újra.

- A sérült személyiség követ el gyakrabban bűnt, mert ott a csomó, a meg nem oldott konfliktus.

- Pontosan. Kompenzál tehát.

- Van- e a profilalkotásnak valamilyen sorrendje a réten talált holttest meglelése után,  fontos-e ez egyáltalán?

- Igen. Először az áldozat életvitele kerül górcső alá.

utána  a kockázat nagysága, majd a helyszíni elemzés, a sérülés mértéke, milyensége. Nagyon érdekes, hogy neked is a mező jut eszedbe, pedig a gyilkosságoknak csak mintegy tíz százaléka történik a szabadban. A legtöbb, talán ezt már említettem is, lakásban, saját lakásban. Ott a legnagyobb a biztonságérzet. Tehát a sorrendet követve leírjuk a feltételezett cselekményt. Mindez olyan 4-5 oldalnyi anyag.

- Min dolgozol most?

- A bedöglött régi ügyeken. Amikor megáll a nyomozás, mert nincs min tovább indulni. Ezeket elemezgetem.

- A bűn lelke mellett érdekel a tiéd is: hogyan dolgozod fel mindezt? Semmi nem nyomasztó ebben a munkában?

- Nincsenek rémálmaim, ha erre gondolsz. A saját agressziómat sporttal vezetem le 17 éve, bokszolok és karatézom. Ezeket az energiákat átszublimálom a sportba. Úgy fogom fel mindezt a tartalmat, hogy a jó és a rossz harca. Én így, a tudásommal tudok a rossz ellen küzdeni, ráadásul roppant izgalmas is! Azt csinálom, amit mindig is szerettem volna.

 És ez jó.

 

Minilexikon:

 

 

VICTIMOLÓGIA = áldozattan

PREDISZPOZÍCIÓ=    Előre meghatároz, hajlamosít

KOGNITÍV TÉRKÉP=  tudatos térkép, elme térkép, amely a megismerésre vonatkozik

DEPERSZONALIZÁLÁS=  elszemélytelenít

ANTROPOLÓGIA=    embertan

ANTICIPÁL= előre vetít, /később bizonyított tényeket/

KRIMINOLÓGUS= bűnügy, bűncselekmény egyéni és társadalmi okait keresi

KRIMINALISZTIKUS= bűnügyi nyomozástan felderítésével, elkövetés módjával, eszközével foglalkozik

PROFILALKOTÁS= magatartástudomány része

INTERAKCIÓ= kölcsönös kapcsolat

SZUBLIMÁL= átszellemesít

ÁlDOZATTAN PREDISZPOZÍCIÓ = Az áldozat feltételrendszere

 

 

PS.:

Ez a cikk statisztikailag kimagaslóan a legolvasottabb cikk a honlapon.

Ha már itt jártál, nézd meg új könyvemet is!

 

cimlapinternetre.jpg

 mobilonfoto-old-version.jpg

 

konyvem-rubinban.jpg

 

 

                                                                                                                                                                                                    Könyvemet ajánlom, szeretettel:


                       szeretteimnek

                       szeretetteknek

                       szeretni vágyóknak

                       szeretőknek

                                  és a szerelemnek

 

különösen és kiemelten :

Presser Gábornak,

alkotói és emberi

példaképemnek

 

 

 Megjelent! megjelent! Megjelent Magyar Könyv angol nyelvű betétekkel,  megvásárolható Hollandiában és Magyarországon(mostmár 10 helyen!) , megrendelhető bárhonnan a világon!!

2 perce (na jó, 5 !) megjelent:                                                                                                                          

        Neudl Erika:

  SZÓvonalak    

 

  -        belefirlálós versvendégkönyv                                                        

        című könyve.

Mi az hogy SZÓvonalak? Most SZÓ vagy vonal? Mi az hogy belefirkálós?!? Egy vadi új könyvbe kell belefirkálni? Vagy akinek nincs ehhez szíve, az firkálhat postit-ekre is? És akinek van szive, az OKLEVELET kap?De miért is? Pszichológiai - tudományos - előszó az alkotásról?!? Mit jelent, hogy vendégkönyv, hogy akkor többen látogatják? Minden vers egy festmény? És kis képgaléria is? És ráadásul vers? Vagy most hogy?!? Vagy próza is, pár novella? Aki használja OKLEVELET kap, amely a könyvben található? Oklevél egy könyv olvasásáért?Nem egészen! MI az hogy „Grafirka sorozat”? Valami jön még?  Hogy  kell érteni, hogy ez egy művészeti társasjáték? Mit takar, hogy páratlan ajándékozási ötlet van benne? Nem csak művészeknek, sőt eleve nem azoknak? És angolul is olvasható jópár vers?? Végülis ez egyszerűen csak egy könyv-kalács pár mentális mazsolával? Hol kapható majd? Utánvét is, aki messzebb’, mint aki közelebb’?   :-))))

Most ez komoly?!? De mégis? Most akkor mi is ez a könyv?!?...     

  (Célegyenesben: Neudl Erika: SZÓvonalak  - Belefirkálós versvendégkönyv. 77 vers, pár novella, 10 vers angolul.  

Szóval ez lehet csak egy egyszerű könyv is, amit olvasgatnak!

Ám van egy különös találmányunk!:  Mielőtt odaadod az ajándékkönyvet  szerettednek, szerelmednek, történhet vele valami...A játékban részvevők OKLEVELET találnak a könyvben, amely a falra kerülhet.  Benyomásokat írnak az oldalakra – a használati utasitás szerint – végül egy különös, gazdag, „sosemvolt” könyvet kap a megajándékozni  vágyott személy. Mindez sokkal egyszerűbb, mint ahogy most hangzik, de annál izgalmasabb megmerítkezés csak vágj bele!

 Ne feledd: Neudl Erika : SZÓvonalak – belefirkálós versvendégkönyv)

 

 

A könyv megjelent:2 perce...(na jó! 5 )

megrendelhető a honlap útmutatásai alapján!

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

neurika

(Neurika, 2011.05.16 09:23)

Vérengzésre születtek - A legkegyetlenebb sorozatgyilkosok

2011. 05. 10., 18:30Kassai Tini
Címkék:bűntény, gyilkos, Hasfelmetsző Jack, vérengzés, sorozatgyilkos, szenvedély, Pándy-ügy


Máig megválaszolatlan a kérdés, hogy mindazok, akik több alkalommal, szenvedélyből ölnek, vajon gyilkosnak születtek, esetleg a körülményeik, a környezeti hatások miatt váltak szörnyeteggé.
A gyilkosok indítékaiAkadnak gyilkosok, akik indulatból, a pillanat hatása alatt követik el a gyilkosságot, amit aztán megbánnak, és akár a törvény kezére kerülnek, akár nem, valószínűleg titokban egy életen át vezekelnek halálos bűnük miatt.
....

A cikk folytatása a valahol találtam....menü pontnál.

abhallgato@gmail.com

(joghallgató, 2010.02.01 22:47)

Hasznos, érdekes olvasmány; érthető a hétköznapi ember számára. A cikk maga csak kíváncsibbá tett... A végén a minilexikon klassz ötlet.
A profilalkotás néha nélkülözhetetlen lehet egy-egy ügy megalkotásánál- és jó, hogy Magyarországon is egyre többen ill. egyáltalán foglalkoznak ezzel!

tequila0@vipmail.hu

(tequila, 2008.12.27 12:10)

Nagyszerű cikk.
Jó tudni, hogy már hazánkban is dolgozik viselkedéskutató a nyomozati eljárásban.
Sajnálom, hogy épp bedöglött ügyeken kell dolgoznia, pedig van pár új, érdekesebb bűnügy, amivel - úgy néz ki - a rendőrség nem boldogul.